Sluta tjata! Skrik inte!

 Sluta tjata nu! Skrik inte! Var snäll och prata inte med mat i munnen! Och hur många gånger skall jag egentligen behöva säga till dig att inte reta din lillasyster?!

Upplever du också att du tjatar och tjatar, men att ganska lite händer? Det blir liksom aldrig som du vill?

Kanske beror det på att du inte berättar vad du vill?!

Titta på uppmaningarna i inledningen av texten igen. De säger faktiskt inget om vad den här föräldern vill. De talar bara om för barnet vad föräldern inte vill.

– Skrik inte!
– Nähä. Vad vill du att jag skall göra då? Viska? Sjunga? Vara helt tyst? Och hur länge vill du att jag skall göra det där andra, vad det nu är? En minut? Resten av dagen? Och var skall jag göra det där andra, vad det nu är? Här i köket? På övervåningen? I hela huset? Ute också? 

Jag var på kurs nyligen. Tjugofem personer satt i en cirkel. En fick lämna rummet medan vi andra skulle komma överens om vad vi skulle be den här personen att göra när han kom in igen. Vi bestämde att vi skulle be honom vifta på armarna, som i fågeldansen om ni minns den. Kruxet var att vi bara fick använda negativa uppmaningar: Ligg inte! Sitt inte! Håll inte armarna stilla! Det tog ungefär fem minuter att få honom att göra som vi (inte) bad om. Fem minuter som vi kunde besparat oss om vi bara bett om det vi ville istället!

Slutsatsen: chansen att man får det man vill ha ökar om man ber om det man vill ha, istället för om det man inte vill ha.

Facebook
Email
Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Sök på blogginlägg
Prenumerera på bloggen
via e-post

Antal aktiva prenumeranter: 9 732

Köp min bok!
Podd för föräldrar och pedagoger!
Populära inlägg: