Det blir en bok!

Likvärdighet, integritet, respekt, gemenskap… Det finns en uppsjö av böcker på föräldraskapshyllan där dessa och andra vackra principer för samvaro med barn lanseras och beskrivs.

Föräldrar läser och nickar instämmande. Sedan drabbas de av otillräcklighet. Skuldkänslor. Frustration. För hur sjutton gör man!? I verkligheten?

Länge tänkte jag att jag skulle skriva en bok om det. Jag vill ge föräldrar stöd i att omsätta alla tjusiga ideal i praktiskt familjeliv!

Jag hade massor av tankar och inspiration, men att sätta mig ner och skapa ordning och struktur på allt det där – det tog emot. Därför började jag blogga. Att sätta sig framför datorn på morgon och tänka ”jag skriver en bloggpost” var helt enkelt inte lika överväldigande som att sätta sig där och tänka ”jag skriver en bok”.

iStock_000004792809XSmall

Så en dag fick jag ett mejl. Ni vet hur folk ibland skriver ”veckans bästa mejl” på ämnesraden för att väcka mottagarens intresse? Det stod det inte, men det var det! Förmodligen årets bästa mejl. Det var från en bokförläggare. Hon hade läst min blogg, gillade det jag skrev och undrade om jag händelsevis hade några planer på att skriva en bok?

Då var det liksom dags! Dags att ta det där samlade greppet, skapa ordning och struktur och säga till mig själv ”nu skriver jag en bok!”.

Så det gör jag nu! Mycket är färdigskrivet, men en del återstår ännu. Till sommaren skall manuset vara färdigt och i början av nästa år kommer sedan boken äntligen ut på bokförlaget Bonnier Fakta.

Jag känner mig glad. Förväntansfull. Stolt. Och lite nervös.

//Petra

Ps. Jag kommer förstås att fortsätta skriva här på bloggen även framöver!

Öppen föreläsning! Måndag 25 mars föreläser jag i Vallentuna. Läs mer här –>

Taggar:, , ,

Spåra från din sida.

Kommentarer (31)

 • Avatar

  Jessica

  |

  Va roligt!!! den boken ser jag fram i mot 🙂
  Lycka till med skrivandet.

  Reply

 • Avatar

  Lena W

  |

  Åh så fantastiskt, den boken ser jag med fram emot och den kommer köpas så fort den kommer ut!!
  Lycka till!

  Reply

 • Avatar

  Charlotte

  |

  JIPPI!!!!!!! Äntligen!

  Reply

 • Avatar

  Sara

  |

  Åh så kul.
  Jag har läst en del böcker i detta ämne och tycker att det är så himla svårt att vara en bra förälder i alla sammanhang. Det enda som jag känner att jag kan likna mig själv med är din blogg.
  Ska köpa boken direkt.
  Tack!
  Mvh Sara

  Reply

 • Avatar

  Anna

  |

  Tycker din blogg är helt suverän, med väldigt många kloka inlägg. Att nu få det mesta samlat i en bok är ju helt fantastiskt. Kommer köpa boken direkt!!

  Reply

 • Avatar

  Maria Klein

  |

  Är glad, både för din skull och för alla oss föräldrar som får möjlighet att i bokform få ta del av din visdom. Mest av allt är jag glad för att barn tack vare dig kommer att känna sig ännu mer sedd, hörd, bekräftade, respekterade och tagna på allvar.

  Kram Maria

  Reply

 • Avatar

  Petra

  |

  Tack hörrni! Glad att läsa era kommentarer 🙂

  //Petra

  Reply

 • Avatar

  Erika

  |

  Grattis!!! Vad glad jag blir. Då kanske till och med min familj, förskolepersonal mm kan läsa det du skriver . Det är lättare att tipsa om, ge en bok i handen på någon än att tipsa om en blogg. ( även om jag älskar bloggen) All lycka till. Jag längtar tills resultatet går att köpa 🙂

  Reply

 • Avatar

  Ida

  |

  Å vad glad jag blir! Du är VIKTIG! Din kunskap är viktig! Å många många behöver läsa det du skriver. Ser verkligen fram emot att läsa den 🙂 och även tipsa förskola och vänner! Grattis och lycka till!
  Ha en fin dag! Med vänlig hälsning, Ida

  Reply

 • Avatar

  Linda Pettersson

  |

  Åh vad roligt! Grattis! Den boken ser jag fram emot att ha i min ägo!

  Reply

 • Avatar

  Maria

  |

  Längtar redan!

  Reply

 • Avatar

  Sherlock

  |

  Jag köper den nu!
  Har läst fram och tillbaka i din blogg i ett år och det är så vettigt och logiskt det du skriver.. Jag hoppar ur mina invanda hjulspår och har fått några nya tankebanor 🙂

  Reply

 • Avatar

  Karolin wahlström

  |

  Hade det funnits en gilla knapp hade jag tryckt på den nu. Jag älskar att läsa dina inlägg å kommer defenetivt stå först å köpa din bok.

  Reply

 • Avatar

  Avanai

  |

  Grattis! Ser fram emot att läsa din bok och köpa den till kompisar som ska ha barn 🙂

  Reply

 • Avatar

  Ylva

  |

  Hurra, grattis!

  Reply

 • Avatar

  Charlotta

  |

  Ja vad kul! Då kan jag äntligen nå mina bekanta som inte är bekväma med att följa en blogg med ditt budskap.

  Reply

 • Avatar

  Linda Griffin

  |

  Vad glad jag blir att du skriver en bok! Den kommer jag definitivt köpa!!

  Reply

 • Avatar

  Maria Ivis

  |

  Grattis!!

  Reply

 • Avatar

  Astrid

  |

  Åh! Som jag väntat på detta! Underbart! 🙂

  Reply

 • Avatar

  Sofia

  |

  Åh vad härligt! Det är precis vad som behövs!
  Snälla, snälla, snälla: ge riktigt konkreta tips och gärna en steg-för-steg-lista. I ”Växa inte lyda” har han ett förslag på husregler på slutet att sätta upp. Gör gärna något liknande, färdig lista på steg eller saker att tänka på – men mer!

  En sida med ”Vad ska man säga istället för ’Vad duktig du är’, färdig att kopiera och sätta upp på väggen för att påminnas varje dag.

  En sida med ”Hur jag ber mitt barn att göra något” med ditt meningsrecept ”jag vill att du…” ”när det är X så känner jag mig Y”. Färdig att skriva av och sätta upp på väggen.

  För precis som du skriver så är det så lätt att läsa böcker och tycka att det man läser är fantastiskt, men att sedan faktiskt lyckas göra det – är en helt annan sak. Jag ser på mina vänner omkring mig som VET att de inte bara ska berömma sin dotter för hur duktig och söt hon är – de har läst böckerna, men i det dagliga livet fastnar de ändå i gamla invanda hjulspår. De vet att belöningar och bestraffningar inte är rätt väg att gå, det har läst på om det med, men ändå ger de upp och börjar utlova klistermärken i stundens hetta.
  Min son är bara 14 mån, men snart hamnar vi väl där också…

  (Min favoritbok är för övrigt ”Switch – how to change things when change is hard” eller på svenska ”Byt spår” där har de ett superbt ramverk för hur man genomför förändringar som arbetas in i hjärnan genom boken och sedan är fantastiskt användbart.)

  Reply

  • Avatar

   Petra

   |

   Tack Sofia, för konkreta råd. Tar tacksamt emot 🙂

   Reply

 • Avatar

  Jennie Björk

  |

  Åhhh va bra! Den skall jag ha!!!!

  Reply

 • Avatar

  Mía

  |

  Tummen upp !!! Stor GRATTIS Petra

  Reply

 • Avatar

  Petra

  |

  Tack igen alla ni som grattat. Känns jättekul!

  Reply

 • Avatar

  Mod Thörn

  |

  Fantastiskt bra. . . Det är bara Kärlek till ALLA <3

  Reply

Lämna en kommentar