Relationsfokuserat eller problemorienterat föräldraskap?

– Vad gör man när barnet trotsar?
– Hur hanterar man att ett barn som strular med maten?
– Vad skall man göra när man har två barn som inte kan hålla sams?

I mitt arbete med föräldraskap får jag ofta frågor som dessa. Frågor som fokuserar på hur man åtgärdar ett problem när problemet uppkommer. Jag förundras en hel del över det. Varför tänker vi så ofta så när det gäller våra barn? Varför letar vi inte efter orsaker innan vi funderar över åtgärder?

Anta att jag var i en helt annan bransch. Anta att jag arbetade med brandskydd istället för föräldraskap. Jag funderar över om jag skulle möta många klienter som ställde frågan: ”Vi har problem med småbränder på olika ställen i vårt hus. Ofta brinner det vid köksbordet. Ibland i sängen. Och det händer också att det pyr lite i badrummet. Vad skall man göra när det börjar brinna och pyra så här?”

Nej, förmodligen skulle jag inte få så många sådana frågor. Troligare är att jag skulle jag få frågor om möjliga orsaker till dessa bränder och bli ombedd att ge råd kring hur bränderna kan förebyggas. Det verkar ju lite onödigt att vänta på att bränderna skall starta innan man agerar, eller hur?

Hur gör man för att förebygga problem och konflikter med sina barn? Jag är övertygad om att det handlar om att skapa en relation som är präglad av gemenskap, ömsesidigt förtroende, respekt, intresse, uppriktighet, förståelse och åtminstone en liten gnutta humor. En relation där båda parter trivs och mår bra. Självklart uppstår problem och konflikter även i en sådan relation, men när relationen är inriktad på samarbete blir konfliktlösningen inte lika utmanande och kostsam.

Vill du veta mer om hur man skapar den där härliga relationen till sitt barn? Då har jag två tips (förutom att läsa här på bloggen förstås):

9789174243642* I dagarna släpps min bok Med känsla för barns självkänsla på bokförlaget Bonnier Fakta. Just nu kan du förboka boken på Bokus och Adlibris. (Kanske känner du någon som skulle bli glad för ett presentkort på boken i julklapp? Beställ nu och så dimper den ner i brevlådan redan i mitten av januari!) Senare kommer den också att finnas i en bokhandel nära dig.

* Till våren startar jag nya kurser i Kommunikation och konflikthantering med barn. Du kan läsa mer om dem här –>

Nu tar jag jullov. Jag ser fram emot vila, återhämtning, gemenskap, reflektion, närhet och meningsfulla samtal. Vad ser du fram emot?

En riktigt God Jul och ett Gott Nytt År önskar jag till alla er bloggläsare! Jag ser fram emot att träffa er här igen efter helgerna.

//Petra

6783296907_1fe8a519f8_b

Foto: Judith Garcia

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
Email
Subscribe
Notify of
guest
8 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Linnéa
Linnéa
7 years ago

Jag hoppas få boken i födelsedagspresent i januari

Ett Eko
7 years ago

Jag har precis hittat hit och tycker du verkar ha en väldigt klok blogg! Vi bor ganska trångt med våra barn, så det är en förutsättning att de (vi alla!) kan samarbeta, samsas och kompromissa. Hittills har det funkat riktigt bra! Men det är alltid bra med nya tankar och insikter, så man kan undvika dom där bränderna! På återseende. /Helena

Frida M
Frida M
7 years ago

Så snabbt som jag bestämde mig för att beställa din bok och också genomförde det har jag aldrig tidigare gjort! Älskar din blogg för att den får mig att utvecklas som förälder och medmänniska på ett sätt jag uppskattar mycket!

Mio
Mio
7 years ago

Jag har läst en del om så kallad nattskräck på olika bloggar den senaste tiden, och är spontant lite frågande inför denna ”diagnos” – det skulle vara väldigt intressant att höra vad du har för tankar om det, om det är något du känner att du skulle vilja skriva mer om?

Josefin
Josefin
7 years ago

Hej. Har läst olika teman på din blogg och även böcker av J.Juul. Har nu 41 år gammal förstått mig själv och även min äldsta son. Efter bara några dagar har stämningen i våran familj förbättras. Riktigt harmoniskt:). Ska läsa även din bok. Ha det bra!

Prenumerera på bloggen
via e-post
Köp min bok!
Populära inlägg: