Enkla knep för att stärka barns självkänsla?!

”Så stärker du ditt barns självkänsla – tre enkla knep!”
”Lär dig den nya, snabba metoden för att ge ditt barn självkänsla”

Det är inte helt ovanligt att man ser tidningsartiklar och föreläsningsinbjudningar med rubriker som dessa.

Jag gillar det inte riktigt. För det första tror jag inte att det finns några snabba ”knep” eller metoder för att stärka barns självkänsla. Jag tror att barns självkänsla – deras upplevelse av att vara viktiga och värdefulla, precis som de är – hämtar näring i de relationer som de har med föräldrar och andra viktiga vuxna. Det handlar om att möta barnen med uppriktigt intresse, respekt, empati, ärlighet, humor och engagemang. Sådana relationer tar tid, är utmanade, utvecklande och underbara!

För det andra är jag orolig för hur barnen upplever det om vi möter dem med tanken att vi skall ”ge” dem självkänsla eller att vi skall ”stärka” dem. Vad säger ett sådant förhållningssätt om vår bild av barnet? ”Du är svag, men jag, jag kan och vet, och jag skall fixa till dig så att du så småningom blir bra och stark!” Risken finns, tror jag, att våra försök att ”stärka” och ”ge” barnen självkänsla i själva verket får precis motsatt effekt.

Betyder det att vi inte skall bry oss om barns självkänsla? Nej, det menar jag inte. Personligen tycker jag att det är väldigt viktigt att möta mina barn på ett sätt som bidrar till att de upplever att det är värdefulla och viktiga – som de är. Av den enkla anledningen att de – i likhet med alla andra barn – är just det: viktiga och värdefulla. Precis som de är.

DSC_0002

Häromdagen damp senaste numret av tidningen Vi Föräldrar ner i brevlådan. På omslaget fanns bland annat rubriken: ”Stärk ditt barns självkänsla – med nya, enkla 10-minutersmetoden”. Ni kan säkert föreställa er att jag suckade lite. Med viss irritation slog jag upp tidningen för att ta reda på vad det här handlade om. Jag blev ganska förvånad när jag såg att det handlade om… min bok !?

Hur som helst. Även om jag inte gillar rubriken, så är texten läsvärd! En kort intervju med mig och sedan ett långt utdrag ur ett av bokens kapitel, som handlar om intresse och gemenskap i familjen. Vi Föräldrar har också en utlottning av fem exemplar av min bok. Tidningen finns att köpa i en butik nära dig.

Facebook
Email
Subscribe
Notify of
guest
12 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
sanna
10 years ago

Kan föreställa mig den känslan när du tittade i tidningen. Den boken har jag beställt till mig själv, och hoppas ju på lite underverk. Så… Mina barn kommer få en stark självkänsla på 10 minuter… Ser iallafall fram mot dina perspektiv, delas ut både hit och dit av mig ganska ofta. Tack för allt viktigt du delar med dig.

Anna
Anna
10 years ago

Ha ha underbart och snopet 🙂

Anna
10 years ago

Jag tänkte på dig när jag såg rubriken, ”den här gillar nog inte Petra…”. Rubriksättaren har litegrann missat din poäng:)

Anna
Reply to  Petra
10 years ago

Det var den absolut! Älskar din blogg och ska köpa boken så snart jag får möjlighet.

Agnetha
Agnetha
10 years ago

Du vet väl Petra, att det handlar om att sälja och då behöver rubrikerna vara säljande och sådant som drar till sig läsarens intresse och nyfikenhet. Sedan kan innehållet vara något annat eftersom läsaren redan hittat dit. Suck, så ser verkligheten ut.

Alexandra
Alexandra
10 years ago

Är så glad att jag hittat till din blogg! Du har gjort mig till en bättre mamma! Du har fått mig att inse varför jag gjort på vissa sätt o jag märker av förändringen i mitt beteende o barnens. Har 4 barn mellan 0-8 år. Din bok är beställd 🙂

Sök på blogginlägg
Prenumerera på bloggen
via e-post

Antal aktiva prenumeranter: 9 727

Köp min bok!
Podd för föräldrar och pedagoger!
Populära inlägg: