Att straffa barn är alltid fel!

Child punishment”Men måste vi inte lära barn att deras handlingar får konsekvenser?” Jag möts ofta av frågan när jag berättar att jag är emot att straffa barn som beter sig på oönskade sätt.

Föreställningen att vi bör straffa barn – eller ”ge logiska konsekvenser”, som det ibland förskönande benämns – för att lära dem att deras beteenden får följder, kan i förstone låta förnuftig. Den bygger dock på ett tankefel.

Läs hela min artikel på Expressen Debatt –>

 

 

Facebook
Email
Subscribe
Notify of
guest
3 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna
Anna
8 years ago

Hej Petra,

Jag är inte alls postivt inställd till att ”straffa” barn fast du skriver svart på vitt vad som år FEL som om det vore vetenskapligt bevisat vilket jag tycker är lite extremt. I din artikel skriver du däremot inte alls om vad som är rätt. Hur ser du på följande situation? Ett barn vägrar äta när det är lunch till exempel, kanske kastar det maten på golvet. En logisk konsekvens vore kanske då att barnet får gå hungrigt tills nästa måltid. Det är inte samma sak som ett utarbetad straff utan en reell konsekvens. Vad ska man enligt dig göra då om man ska undvika en logisk konsekvens? (min kommentar ovan kom iväg av misstag om du vill ta bort den).

maria
maria
8 years ago

Jag tänker att logiska konsekvenser är sådant man lär sig själv något av. Klär jag mig för tunt i kall väderlek, kanske jag går in och hämtar en tjock tröja till(eller inte om jag tänkt banta genom ökad fettförbränning genom att frysa vetenskaplig metod). Många föräldrar underskattar barns egna förmåga att ta hand om sig själva och känna vad man behöver. Undersökningar har tex gjorts med treåringar som ingen tjatar på vid matbordet. De vuxna ser bara till att riktig mat från kostcireklns delar finns. En treåring som ena dagen bara åt sparris tog nästa dag mycket kött osv och dietist kunde visa att barnet i slutänden fick i sig allt. Vuxna är inte så viktiga som vi tror. Vi har bara en förbannad skyldighet att tillhandahålla allt ett barn behöver, därefter lyssna och åter lyssna och förstå att det är vi som behöver lära oss. Kanske är det också vår skyldighet att hjälpa barnen att skriva böcker om hur vi vuxna är och fungerar. Alldeles på tok för många böcker om barn fast ur ett vuxet perspektiv finns. Det finns dubbla perspektiv i Jesus ord att endast den som verkligen är som ett barn har i Guds rike att göra.

Sök på blogginlägg
Prenumerera på bloggen
via e-post

Antal aktiva prenumeranter: 9 731

Köp min bok!
Podd för föräldrar och pedagoger!
Populära inlägg: