Sitta framför datorn?

Är inte det ett väldigt konstigt uttryck?! Att ”sitta framför” datorn? Eller ”vid” en skärm?

Ett uttryck som ofta används i relation till barn och ungas datoranvändande. Vi vuxna ”arbetar med”, eller ”använder”, datorn. Barn och ungdomar ”sitter framför” den.

Ett uttryck som förmodligen avslöjar en del av hur vi vuxna ser på barns datoranvändande. Som passivt. Passiviserande? Ungarna blir liksom, nästan apatiskt, utsatta för det som händer på skärmen.

Ett uttryck som kanske till och med berättar något om vår syn på barn och unga? Som oföretagsamma. Slöa.

computer-627220_1280

Det senaste dygnet har min son använt datorn för att:

– prata med vänner
– prata med mig
– leka med vänner i en gemensam verklighet kallad spel
– skapa musik
– söka information till ett skolprojekt
– kolla tågtidtabellen
– jämföra priser på en sak han längtar efter att köpa
– lyssna på musik
– titta på youtubeklipp om programmering
– testa det han just lärt sig om programmering
– titta på ett avsnitt av en tv-serie
– starta en namninsamling

Jag skulle förstås kunna påstå att han ”suttit framför datorn”. Men ärligt talat, det påståendet skulle berätta bra mycket mer om min inställning till min son och hans datoranvändande än om honom och hans aktiviteter. Eller vad tycker du?

Nu har jag satt datum för höstens första kurs i kommunikation och konflikthantering med barn och unga! Kursen vänder sig till både föräldrar och pedagoger.

Facebook
Email
Subscribe
Notify of
guest
15 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Martin Andersson
Martin Andersson
7 years ago

Väl talat! Jag tror också att det säger mer om den som säger så än den som använder datorn. Låg ålder är inte per automatik detsamma som låg kunskap o.v.v. Åtminstone inte när det gäller datorer ☺

Mikael
7 years ago

Jag håller inte med. Jag ser det som taget ur luften att vuxna refererar till barn och vuxnas aktiviteter vid datorn på olika sätt.

Förutom på jobbet så uppfattas jag, som vuxen, som sittandes vid datorn eller framför datorn av t.ex. min fru och mina barn. Det samma gäller min fru och barnen, från mitt perspektiv. Jag känner inte till någon annan som gör den distinktionen heller – förutom kanske du.

När jag spelar in podcast med datorn så heter det att jag ”spelar in podcast”. Då sitter jag också vid datorn, men då får jag inte bli störd, vilket är den stora skillnaden. Samma stora skillnad som mellan att sitta vid datorn och surfa på Facebook och sitta vid datorn och arbeta, som då benämns ”arbeta med datorn”. Ostörbarheten är nyckeln, tror jag. Barn som gör läxorna med hjälp av datorn ska inte heller bli störda, och det kallas för ”gör läxorna”.

Annia
Annia
7 years ago

Jag säger det som jag sagt så många gånger förut: tack Petra!
Flera gånger har jag funderat på om jag tycker det är fel att låta sonen ”sitta framför datorn” och ofta känt att ja- jag gör ju det, så varför inte han? Men något har fått mig att tveka. Nu vet jag vad. Just den tanken att han ”sitter framför datorn”. Det är ju fullt rimligt att han sitter där, jag ska bara ta reda på vad han gör och se att det är meningsfullt för honom (inte för mig, det är han som ska lära, njuta, leka och spela!).
Tack igen!

Mascha
Mascha
7 years ago

Hej!
Tycker du har absolut rätt i vad gäller hur vi uttrycker oss ofta. Däremot tycker jag att varken för barn eller vuxna är det särskild bra att jobba med datorn en större del av dagen och jag tycker att det borde vi försöka begränsa för oss alla 🙂 Det finns fördelar och nackdelar med allt och det kan ibland vara svårt att hänga med i en förändring även vad gäller umgänge etc men ändå är jag gammalmodig och tycker att en balans är bra, nyttja datorn där den är bättre men glöm inte att umgås i den verkligheten där jag kan röra vid dig och titta dig ögonen på direkten.
Uppskattar dina inlägg väldigt mycket, förresten:) och tycker det är toppen att kunna sitta framför datorn och ta del av kloka människors åsikter!
Bästa hälsningar, Mascha

Johanna
Johanna
7 years ago

Håller helt med.
Vissa verkar problematisera detta med ”skärmtid” istället för att hantera det riktiga problemet. Om det är ett problem att barnet är osocialt/rör på sig för lite/är inne för mycket, eller vad det nu handlar om, så är det ju det man ska hantera, men det gör man inte automatiskt med att begränsa ”skärmtiden.

Sara Wennroth
Sara Wennroth
7 years ago

Jag instämmer precis! Det barnet gör vid datorn är ju viktigt för barnet! Det är ju även som du säger, en kunskapskälla och ett kommunikationsverktyg! Tänk om fler föräldrar kunde se mer positivt på allt som barn använder datorer till!

Att sitta med barnet vid datorn och låta det få visa vad som händer där skapar ju också en fin kontakt, där barnet får vara den som visar föräldern. Likvärdighet helt enkelt.

Karin
Karin
7 years ago

Jag tycker att du har rätt. Men. Grejen är ju att många barn INTE gör så värst kloka saker vid datorn. Åtminstone tycker jag det går eoner av tid till knasiga youtubeklipp och seriebabblande amerikanska datorspelare och vilt svärande Pewdiepie… Okej, de lär sig engelska… Men nog tycker jag det kan bli lite mycket av gloende ibland. Också därför att jag vet själv hur lätt det är att fastna i nåt meningslöst spel. Fly från verkligheten. Glömma tid och rum.
Vad tänker du om det?

H
H
7 years ago

Hej! Jag känner inte att jag håller med i just mitt fall.. Min son 14 år spelar krigsspel där det går ut på att döda (gjorde jag själv som ung) eller så sitter han och kollar på youtube, där kan det väl vara lite olika men mest ”snubbar” som gör massa trams. 😉 Känner att det verkligen är slöseri med tid..

Han är dock beroende att antingen mobilen eller datorn.. Försöker prata med han om att det inte är så bra att alltid måsta vara uppkopplad.. Tror just mobilanvändandet är värre än datorn dock. För den är alltid med. Dator tid har han bara en vis tid på kvällen men mobil tid har vi ej infört.. Kanske kan va en ide.. Den åker fram sekunden han inte har nåt för sig, och gärna vid middag frukost lunch fika whatever.. Men då säger vi så klart åt han att den inte ska vara med…

Anders
Anders
Reply to  H
7 years ago

Jag känner att jag inte riktigt håller med. Eller, jag håller med, visst kan man ha datorer och iPrylar till att skapa diverse olika vackra saker eller kommunicera med andra människor. Men långt ifrån alla människor och i synnerhet barn har disciplinen som krävs för att inte efter 2 minuter klicka över till youtube där omedelbar belöning väntar i form av PewDiePie eller någon annan snubbe som pratar i 180, svär och tokar sig samtidigt som de spelar de senaste skjut-alltsom-rör-sig-spel. Dessa personer blir sedan förebilder för våra barn, och drömmen för många unga är att bli en ”youtuber” som har många följare. Genom att fylla alla tidsluckor med lättsmält digital underhållning dödar man fullständigt all kreativitet. Mycket kreativitet föds ur att ha tråkigt, och har man aldrig tråkigt har man heller aldrig roligt eftersom kontrasterna inte finns där, utan man är alltid i någon sorts tillstånd av ”när händer nästa häftiga grej”.

Jessica
Jessica
Reply to  H
7 years ago

Jag tycker du är ute på väldigt djupt vatten med denna text. Det är otroligt många som prenumererar och får dina ”nyhetsbrev” och tycker du ”okeyar” användandet, farligt som förebild. Har du någon koll på hur många barn det är som är beroende av datorn /mobilen etc? Sociala medier för barn leder ofta till ett beroende tyvärr, långt ifrån allas vardag med datorn ser ut så som med ditt barn. Om det håller sig så fint och inrutat så ser jag inget problem med det men det är långt ifrån allas vardag. Det pågår mycket mobbning samt utseendefixering etc som är direkt skadligt för unga barn. Svårt att kontrollera som vuxen vilka sidor ens barn är inne på. Ett barn/ungdom har mycket sällan förmågan att tänka att nu har jag suttit i en h nu måste jag stänga av. Vilket kan resultera i ett beroende. Många föräldrar har detta användandet, om du så vill kalla det, som sin största kamp med sina barn. Så ett uttryck huruvida att använda datorn eller sitta vid datorn spelar, för mig, helt oväsentligt.

Mvh Jessica

Hilma
Hilma
Reply to  Jessica
7 years ago

Jag tycker inte att ansvaret ska läggas på Petra att det finns föräldrar där ute som köper allt i ett nyhetsbrev utan att reflektera över innehållet och anpassa det till sin egen situation. Förebild är en roll många (framför allt kvinnliga) bloggare tilldelas utan att själva ha något att säga till om, som verkar göra det legitimt för andra att kritisera det man inte håller med om. Inlägget handlade om att ta reda på vad barnen faktiskt gör framför datorn. I många fall är det säkert som du skriver och jag håller med om att sociala medier kan vara en otrygg miljö för unga att vistas i, men i många fall är det också att man som förälder inte hänger med i alla nya möjligheter som datorer och mobiler idag innebär. Jag är 32 år och mina föräldrar är på mig hela tiden om att jag använder mobilen för mycket. De har inte förstått att jag inte enbart sitter och slösurfar på aftonbladet.se utan löser bankärenden, handlar mat, beställer diverse saker, bokar tider, håller kontakten med vänner, läser nyheter, m.m. Allt är inte svart eller vitt och jag tycker att man måste förutsätta att läsarna av denna blogg/nyhetsbrev är kapabla att ta eget ansvar för hur man väljer att agera efter att ha läst detta inlägg.
Mvh Hilma

Sök på blogginlägg
Prenumerera på bloggen
via e-post

Antal aktiva prenumeranter: 9 732

Köp min bok!
Podd för föräldrar och pedagoger!
Populära inlägg: