Därför säger jag upp mig från jobbet som förebild!

Det började som en svag irritation men har stegrats till en stor frustration inom mig. Det handlar om en viss typ av kommentarer som jag får på bloggen, facebook och i meddelanden. I den här texten skall jag försöka sätta ord på vilka tankar som finns bakom mina irriterade och frustrerade känslor och vad som är viktigt för mig när jag skriver och föreläser om föräldraskap. Låt mig börja med ett tankeexperiment:

Tänk dig att du är näringsfysiolog med ett stort intresse för näringsrik mat. Du har en facebooksida tillsammans med en vän där ni vill inspirera och ge tips och råd till familjer som vill laga näringsrik mat från grunden. Idag fick ni en kommentar från en läsare:

”Jag är en ensamstående trebarnspappa och jag har inte tid och ork att laga den mat ni skriver om: Rawfoodtårta med ekologiska dadlar? Hemkokt grönsakssoppa? Varje gång jag läser era inlägg får jag jättedåligt samvete!!! Varför skriver ni aldrig något förlåtande och förstående om att servera Findus fiskpinnar, Delifalukorv och köttfärssås på tub? Eftersom ni är en stor sida tycker jag att ni behöver tänka på att ni är en förebild och har ett ansvar och därför inte bidra till att föräldrars (sedan tidigare redan) dåliga samvete ökar!”

Vad skulle du och din vän säga till varandra? Kanske något om att ni ju inte alls försöker skuldbelägga någon, att ni helt enkelt bara skriver om det som ni är intresserade av och har kunskap om (näringsrik mat lagad från grunden)? Att ni inte gillar att bli tillskrivna ett ansvar (som ni inte bett om eller aspirerat på)? Att varje läsare får ta ansvar för sig själv? Att läsaren ifråga kanske hellre skall läsa på någon annan facebooksida om han får dåligt samvete av att läsa det ni skriver?

Jag vet förstås inte vad ni tänker, men jag kan berätta att det är ungefär så här jag tänker när jag får liknande kommentarer på min blogg och facebooksida. För det får jag! Det sägs att jag är en förebild och att det jag skriver blir skuldbeläggande för föräldrar som inte ”når upp” till det. Att jag borde vara mer medmänsklig, skriva mer lättsamt, med större humor och att jag borde uttrycka förståelse för dem som har många barn, stressade liv eller kämpar med att tillgodose basalbehov som mat och sömn.

Vet ni, jag har förståelse för det! Jag dömer ingen för att hen inte mäktar med. Jag säger aldrig att en förälder är dålig. Jag är säker på att föräldrar, precis som barn, gör så gott de kan utifrån sina förutsättningar. Jag drömmer om en värld där varje unge får växa upp och veta att hon är värdefull – precis som hon är. Jag skriver om hur jag tror att vi kan nå dit genom att utveckla ett förhållningssätt till barn, som är respektfullt och likvärdigt. Jag driver alltså ingen allmän peppsida för föräldrar, ingen samlingsplats för dem som behöver beklaga sig över föräldraskapets vedermödor och få empati, inget forum för utbyte av knep och metoder för att få vardagspusslet i stressade familjer att gå ihop. Jag förstår att föräldrar kan behöva detta också och jag tror och hoppas att det finns andra sidor som kan komplettera min sida, så att alla behov blir tillgodosedda. (På samma sätt som du kanske inte hittar alla ingredienser för en lyckad fest på Ica, utan också vill ta en sväng förbi fiskaffären och Systembolaget.) Det har aldrig varit min ambition att driva en sida där alla föräldrar får alla sina behov tillgodosedda. Jag skriver om det jag brinner för! Saknar du något perspektiv? Leta efter fler sidor och bloggar att följa! Eller starta en egen.

Känns det förhållningssätt jag skriver om omöjligt för dig, utifrån dina förutsättningar just nu? Då kanske du faktiskt skall avstå från att läsa det jag skriver?! På samma sätt som du förmodligen avstår från att läsa tips för att laga näringsrik mat från grunden när du bara har tid och ork för köpepizza och burkravioli.

Tycker du att jag borde tänka på vad jag skriver eftersom jag är en förebild? Jag har aldrig bett om att få vara någons förebild! Jag ogillar starkt att höra påståenden som att jag, eftersom jag är en förebild som föräldrar lyssnar på, uppmuntrar till spelberoende när jag skriver att barn och unga kan lära sig viktiga färdigheter med hjälp av datorn. Jag har tröttnat på att höra kritik mot vilka pronomen jag använder (han, hon eller hen) med hänvisning till att jag har så många läsare och därför borde betänka mitt inflytande på språkutvecklingen i samhället. Jag är less på att bli korrigerad när jag skriver om föräldrar! Skriver jag ”mamma” tar någon illa upp eftersom att han är pappa. Skriver jag ”mamma och pappa” blir jag påmind om att det minsann finns ensamma föräldrar, som kan bli ledsna. Eller att alla familjer inte är heteronormativa och att jag verkligen borde bidra till att synliggöra dem som avviker från normen. Hur jag än skriver har jag rumpan bak… Men framför allt: Jag är utled på att läsa kommentarer som påstår att jag ger ”vanliga, hårt kämpande och stressade föräldrar” dåligt samvete, eftersom jag är en förebild och föräldrar vill leva upp till det jag säger, men saknar tid och ork.

Lika lite som de som skriver om matlagning från grunden, maratonlöpning eller att renovera gamla hus vill skuldbelägga alla som inte delar ambitionen eller saknar förutsättningar att leva efter de förhållningssätt och beteenden som beskrivs, lika lite vill jag skuldbelägga någon. Om det jag skriver uppfattas som skuldbeläggande för att människor väljer att se mig som förebild säger jag här och nu upp mig från jobbet som jag aldrig sökt eller önskat. Jag vill inte vara en förebild! Det jag vill är att väcka funderingar och utmana etablerade föreställningar. Jag vill uppmuntra var och en som läser det jag skriver att reflektera och hitta fram till sina egna värderingar och vägar för att nå dit! Som jag skriver i inledningskapitlet i min bok, Med känsla för barns självkänsla:

Min förhoppning är att du läser det jag skriver med nyfikenhet, att du gör dig öppen för att testa mina idéer och samtidigt frågar dig själv:

– Håller jag med om det här?
– Varför håller jag med om det här?
– Vad tycker jag är viktigt?
– Hur vill jag göra?

Om någon behöver en förebild vill jag att hon eller han skall titta sig i spegeln och se förebilden där.

förebild

NYHET: Föreläsning online – när du vill!

Visste du att jag har tagit fram en filmad föreläsning om barns självkänsla och vuxnas ledarskap? För bara 120 kr kan du ta del av den 90 min långa föreläsningen, när du vill.

Till föreläsningen finns också ett reflektionsmaterial. Kanske vill du se filmen tillsammans med din partner, en vän eller kollega och diskutera innehållet efteråt?

Läs mer om filmen här –>

Läs också:
Jag litade mer på Anna Wahlgren än på mig själv
Till dig

Nyfiken på min bok? Du kan köpa den hos Adlibris och Bokus .

Facebook
Email
Subscribe
Notify of
guest
96 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Klaudia
Klaudia
7 years ago

Hej Petra!
VIll ge dig positiv feedback på att vi är många som inte skuldbelägger oss själva på ett negativt sätt eller tolkar dina inlägg som ”tunga” och svåra. Tvärt om tycker jag du alltid med dina reflektioner lyckas ta fram det som är skillnaden mellan bättre och sämre påverkan, oavsett var jag själv befinner mig som förälder. Tummen upp för ditt jobb och alltid så kloka reflekterande!
Klaudia

Malin
Reply to  Klaudia
7 years ago

Fast det är väl just där skon klämmer, att det görs jämförelser mellan ”bättre” och ”sämre”, alltså en värdering av olika typer av föräldraskap, som jag tror kan göra att föräldrar i svåra situationer som kanske inte har orken att alltid göra det ”bättre” känner sig anklagade och skuldbelagda av. Jag har läst boken och gillar den skarpt och har använt den som inspiration i mitt eget föräldraskap. Just för att den är inspirerande, varm och med en syn på barn som jag verkligen delar. Däremot kan jag förstå om man inte alltid uppfattar FB-inläggen så, eftersom det där mer handlar om ”rätt” och ”fel”. Om man jämför med ex renoveringsbloggar som Petra nämner, så skulle de ju i såfall skriva typ ”plastspik och murkna bräder till bygget, eller kvalitetsnubb och äkta furu – för mig är valet självklart”, vilket de ju sällan gör, utan de skriver om det positiva med just sina val. Bara en tanke.

Mariell
Mariell
Reply to  Malin
7 years ago

Fast jo det gör renoveringsbloggar visst. Pratar ofta om olika produkter och vad man ska välja och vad man ska se upp för att välja pga diverse konsekvenser.

Marie
Marie
Reply to  Malin
7 years ago

Det finns massor med föräldrar som känner sig anklagade och skuldbelagda när de läser olika saker, vare sig det handlar om Petras blogg/fb eller ngt annat. Men det kan aldrig bli någon annans ansvar än föräldrarna själva hur de reagerar. Varje enskild individ måste ta ansvar för sina egna känslor och reaktioner.

Sara
Sara
7 years ago

Vet du, det där var fanimej absolut jäkligt bra skrivet!!
Jag följer o läser det du skriver, tar till mej ibland, känner igen mej ibland, dissar vissa saker, provar andra o kommenterar aldrig (förutom idag).
All kärlek till dej som kan konsten att ryta ifrån!

Gunilla
Gunilla
Reply to  Sara
7 years ago

Håller med! Så himla bra skrivet. Har heller aldrig kommenterat (förrän idag), men det du gör är så viktigt, så jag vill verkligen tycka till.
Sluta aldrig med ditt jobb som tankeväckare! Du är en inspiration för så många, och du har gett mig och min son ett bättre liv tillsammans!
Tack!

Harry
Harry
7 years ago

Petra, jag är extremt tacksam att du tar den tiden och energin det säkert kräver för dig att skapa och dela med dig inlägg som min familj uppskattar extremet mycket. Kör på – du bidrar till en bättre värld!

Linda
Linda
7 years ago

Finns inga ord, du skriver så jäkla bra????????

Cecilia
Cecilia
7 years ago

Jag ser din blogg som en otrolig inspirationskälla. Ibland får jag aha-upplevelser när jag läser. Det enda jag kan känna ibland när jag läst är ”Hur gör man då för att nå dit?”.

Igår fick jag din bok ”en känsla för barns självkänsla” i födelsedagspresent och ska bli spännande att läsa.

Om man inte tycker om det du skriver kan man ju välja att inte läsa istället för syrliga kommentarer. Tråkigt att du får så många sådana kommentarer.

Sabina Ahlbeck
Sabina Ahlbeck
7 years ago

Hej Petra! Tack för din tankeväckande inspiration, i dina inlägg. ❤

Johanna
Johanna
7 years ago

Väl rutet och väl formulerat! 🙂

Sofie
Sofie
7 years ago

Tråkigt att du ska behöva läsa sådana tråkiga kommentarer. Jag söker inspiration för att utveckla mitt föräldraskap och skulle aldrig anklaga en blogg eller sida där jag läser för att ge mig dåligt samvete, slut läs då hälsa jag alla föräldrar med dåligt samvete! Håller fullständigt med dig, vi är många som inspireras, utvecklas och får härliga utmaningar genom dina inlägg. Keep up the good work! Vi finns här för dig och jag gillar alla dina inlägg!

Anneli
Anneli
7 years ago

Bra att du sätter ner foten och beskriver hur det är för dig och ditt perspektiv! Tyvärr finns det en offermentalitet på många håll i samhället och det du beskriver visar på fler håll. Jag tycker det du skriver är underbart, att du bidrar med sunda perspektiv som hjälper till att skifta perspektiv från den på många håll rådande ”barnuppfostran” med grunder från svunna generationer. Barn förtjänar att bli lyssnade på och behandlade med respekt, vilket jag tycker att du skriver och andas. Låt dem inte hindra dig eller ta ifrån dig din glöd. Den behövs i världen! Och många är vi som inspireras av dig istället för att lägga på sig än mer skuld. Hejja dig!

Hilma
Hilma
7 years ago

Heja dig! Förstår din frustration och har alltid tyckt det är ett märkligt fenomen att kalla någon för dålig förebild när man inte håller med om något. Det verkar som att dessa självutvalda riddare tror att folk inte kan bilda sig en egen uppfattning och använda sitt sunda förnuft utan måste ”skyddas” mot allt som inte kan tänkas passa alla. Själv läser jag dina inlägg med stort intresse men tar till mig det som jag tycker känns bra för vår familj. Tack för att du delar med dig av dina tankar kring föräldraskapet!

Tina
Tina
7 years ago

Så jättebra skrivet!
Jag är enbart tacksam att jag har hittat din blogg och din bok.

Tack!

Anna
Anna
7 years ago

Hej Petra!
Jag brukar inte kommentera men däremot läsa vad du skriver. Ibland håller jag med dig, ibland inte. Ibland blir jag provocerad och får ta mig en funderare varför ibland känner jag igen mig och blir bekräftad. Vad du skriver idag håller jag dock fullständigt med om. Att alltid lägga ansvaret på någon annan är det minsta vi behöver förmedla till våra barn och ändå är det något som väldigt många vuxna lägger sin energi på!! Fortsätt inspirera!!

Lena Ljunggren
Lena Ljunggren
7 years ago

Hej! jag vill börja med att säga att du har skrivit ett mycket bra inlägg, som alltid. Det är helt rätt allt du skriver och jag kan bara hålla med. Det är som när föräldrar eller andra klagar på klädeskedjorna att de har utmanande kläder för barn, eller att det är dåliga program på tv. Köp inte det som upplevs som utmanande då blir det ingen efterfrågan, stäng tv´n eller titta på något annat. Jag och en kollega har en kommunblogg och vi har ofta refererat till din bok och till denna sidan som jag tycker är super precis som den är, en inspirationssida för vuxna som kan vara föräldrar eller som kan vara mor-farföräldrar. Tack för en inspirerande sida och bok. Ha en riktigt trevlig sommar.

Stina
Stina
7 years ago

Jag upplever dig som en väldigt klok människa och är tacksam för att du delar med dig av dina funderingar! Din bok är välläst 🙂 Till alla de som orkar störa sig, avsäg er prenumerationen på breven – och om ni känner er stressade och utpekade som dåliga föräldrar för att ni inte hinner/orkar leva upp till – då är väl alternativet att sluta följa en blogg (som ändå retar upp en) ett bra tips = lite mer tid för annat, ex. barn

Per
Per
7 years ago

Mycket bra skrivet Petra!

Om man får dåligt samvete så det ens eget ansvar. Finns många alternativ att göra förutom att gnälla på budbäraren: Du kan sluta läsa, skriva en bättre blogg själv, gå i terapi, reflektera över vad som ger dig dåligt samvete och gör något åt saken, sluta skylla ifrån sig på brist på tid och ork och istället agera för att skapa tid och ork. Om du är oförmögen eller inte vill göra något av ovanstående, tråkigt för dig, det är fortfarande ditt ansvar.

Sara
Sara
7 years ago

Snälla fortsätt på precis som du gör! Dina tankar och förhållningssätt är så viktiga. Att inte falla i fällan med hot, mutor, skäll och skuldbeläggande är en ständig kamp men den är allt värd. Stort tack!

Supermamsen
7 years ago

Mycket bra skrivet! ???? ❤
Förstår din frustration!

Jag lever ett ”annorlunda” familjeliv med tre barn varav ett som har asperger och hemmasittarproblematik. Jag är själv sjukskriven just nu för det har varit lite väl tufft.

Dina texter ger mig mycket inspiration och tankar. Jag älskar att läsa dina inlägg som har ett så fint barnperspektiv. Jag gör mitt allra bästa som mamma varje dag. Precis som jag tror alla föräldrar gör.

Ibland orkar jag inte vara som jag skulle önska. Ibland skuldbelägger jag mina barn, ibland skriker jag på dem… Så är livet. Ingen är perfekt.

Jag ska titta i spegeln och se min förebild och jag ska ha dina tankar i bakhuvudet när jag tittar där!

Tack och kram! ❤

My
My
7 years ago

Hej Petra
Tydligt och bra skrivet! Din jämförelser är som vanligt mycket bra. Tack för all din inspiration till mitt föräldraskap!
Ha en fin sommar ☺
Hälsningar My

Helena
Helena
7 years ago

Hej, Petra! Tråkigt att du har drabbats av haters i sociala medier. Tyvärr är det så det ser ut i många kommentarsfält, kanske beroende på korttänkthet, frustration och avundsjuka. Ta inte åt dig! Jag har följt dig från början och att ta till mig av din kunskap har förbättrat min relation till mina barn på ett livsavgörande sätt. Den har blivit mer respektfull, starkare och äkta. Jag hoppas du fortsätter med ditt värdefulla arbete!

Liv Thalén
Liv Thalén
7 years ago

Äsch, så trist att du fått negativ feedback. Jag är övertygad om att de flesta som läser/följer dig – liksom jag – uppskattar väldigt mycket det du skriver!

Anna
Anna
7 years ago

Dina inlägg är så träffsäkra och tydliga. Jag uppskattar dem verkligen! Stort tack ❤️

Michaela
Michaela
7 years ago

Hej, här är en liten mall du kan kopiera och klistra in:
”Tack för din åsikt. Det är din åsikt. Detta är min blogg.”

Zara
Zara
Reply to  Michaela
7 years ago

Bra skrivet Michaela! Och om det går att göra ett kortkommando av den också.

Robert
Robert
7 years ago

Hej! Det kommer alltid finnas de som försöker hantera sina problem genom att angripa sin omgivning. Det är ofta lättare än att se på sig själv och förstå att jag är en del i varje problem jag har i relationen till mina barn. Jag hämtar inspiration från det du skriver, både i mitt föräldraskap och i mitt förhållande till mig själv. Ditt sätt att beskriva och fokusera på de enkla men viktiga delarna i äventyret att vara förälder gör dig till en förebild på flera sätt. Jag önskar att du fortsätter så, oavsett om andra inte orkar.

Susanne
Susanne
7 years ago

Bra skrivet!
Man får fundera på varför så många känner sig hotade av och tvugna till att kommentera sin uppfattning om att de känner sig som dåliga föräldrar för att de inte följer en, enligt deras uppfattning, ’perfekt mall för uppfostran’. Perfektion existerar överhuvudtaget inte i den mänskliga världen, så det är ju bara att glömma. Sen är det väl så inom allt, att man är bra på vissa saker inom vissa områden, och lite sämre på andra bitar? Inget ont i det. Det man är sämre på kan man behöva jobba på, och kanske se det som en utmaning istället för en personlig kränkning mot ens roll som förälder. Jag, som jobbar med träning och hälsa äter OCKSÅ godis ibland, tänka sig, och även min dotter, HUA!! Det händer också att vi äter ost och kex till middag, istället för hemodlade grönsaker och tofu. Gör det mig till en dålig mamma, (fyll i eget pronomen här) eller till en sämre människa överlag? Knappast. Ta till er det ni vill, lämna det andra åt sidan istället för att gå i taket. Det man reagerar mest över är nog sånt som man behöver jobba på, kanske, och istället för att bli upprörd, kan man fundera på om det ligger nån sanning i det. Och snälla, vi är alla människor, kan vi inte, tillsammans bara vara trevliga mot varandra? Respekt kommer man längre med än ilska. Det betyder inte att man håller med alla om allt, men let’s agree to disagree om det är så och lämna de sårande kommentarerna därhän.

Claudia
Claudia
7 years ago

Jag uppskattar dina texter jättemycket! Tack!!! (Jag undrar verkligen varför det finns folk som tar sin tid för att kommentera negativt. Sånt hjälper ju ingen – inte den som skriver, inte den som får kommentaren…) Jag tackar i alla fall!!!

Sanna
Sanna
7 years ago

Petra! Fantastiskt inlägg! Visst, Jag känner mig högst otillräcklig ofta, främst pga bristande sömn och ork. Då är det underbart att ha dig som en fyr i mörkret! Inte tänker jag då att du gör något fel! Felkoppling, någon psykolog kanske kan benämna detta fenomen som överföring, att man gärna lastar på någon annan sina egna tillkortakommanden, istället för att vara ansvarsfull. Förstår inte hur dina tydliga budskap kan bli så förvanskade! Men det blir dem och jag förstår att det är jobbigt för dig att ta sånt s**t. Kram och fortsätt! Vi är många som inspireraras av dig och gillar dig för precis den du är! Hoppas det väger tyngre!

Sofie
Sofie
7 years ago

Mycket bra skrivet! (som alltid) Du ger som inspiration och skriver så bra! sluta aldrig att vara den du är och inspirera till nya infallsvinklar så vi får ett bättre samspel mellan vuxna och barn. Tack!

Theréze
Theréze
7 years ago

Så bra skrivet Petra! Du är en fantastisk inspirationskälla och det arbete du gör för barnen är beundransvärt. Vi har alla vårt egna ansvar för vad vi säger och gör och hur vi är mot våra barn så det är tråkigt att läsa att vissa projicerar sina brister och försöker lägga över ansvaret på dig. Trots allt är vi nog fler som blir inspirerade av dig till att utvecklas i vårt föräldraskap.
Tack för allt du gör och ha en fantastisk sommar!

Ingrid
Ingrid
7 years ago

Kommunikationen mellan oss människor är komplex.
Vi är inte perfekta och uppträder ibland onyanserat och aningslöst.
Vissa strider endast för att strida oavsett vad det gäller.
Att föra intressanta samtal som rör våra relationer tillsammans, tar inte slut trots vissa människors tillkortakommanden i dialogen.
Vi kan försöka – så gott det går – att vara goda människor nu när 65 miljoner människor tvingas leva på flykt från sina hem och 63 miljoner barn riskerar att gå
under när det saknas vatten och mat.
Kram på Er!!!

Angela
Angela
7 years ago

Petra,
Klockren jämförelse. Jag blir så arg och ledsen när jag läser det du skriver. Att det finns vuxna människor som inte kan hålla tyst om de inte har något trevligt att säga.
Det dåliga samvetet får de ansvara för själva, precis som du skrev. Att de skriver att de inte orkar …. säger mer om dem än om dig!
Jag har sagt det till dig förut men jag säger det med stolthet igen,
Du har, genom din kurs gett mig det vertyg som jag behöver för att vara vara den föräldern jag vill vara för mina barn. Jag tar ansvar för mina val och mitt föräldraskap! Jag vågar, vill och orkar vara den förälder mina barn behöver och förtjänar för en trygg uppväxt där de kan, vill och vågar vara självständiga individer.
Fortsätt skriva och lära ut om det du brinner för <3

Annika
Annika
7 years ago

Å, vad ledsen jag blir att du får negativa kommentarer…
Själv är jag så otroligt tacksam att jag hittade din fantastiska blogg och senare bok som leder mig vidare i min personliga utveckling som medmänniska, vare sig det handlar om stora eller små juveler som jag möter i min vardag.
Jag sällar mig till gänget ovan och tackar för alla kloka ord och inspiration. Att vissa reagerar visar på att du sätter fart på tankarna… Du ska se att det händer något i dessa människor också fast de skriker högljutt för att det är jobbigt med förändring… 😉
Stort tack & styrkekramar! <3

Ida
Ida
7 years ago

Hejja dig!! ????????????????

Jag vill tacka för att du delar med dig av din klokhet! Egentligen borde det du skriver vara en självklarhet men för mig krävdes det att hitta din blogg å läs din bok för att äntligen börja inse, förstå och förändra.

Jag är uppväxt i ett hem där mitt värde var utifrån min prestationer. Jag har inte ens ett enda gott minne av där jag gör något tillsammans med mina föräldrar som inte är i samband med en prestation. Tragiskt! Detta gjorde oxå att Jg förknippat mitt värde som människa utifrån vilka prestationer jag kunde klara av. Duktig på allt=nöjd. Men när jag misslyckades, begick fel kände jag mig värdelös. Min självkänsla var botten. Genomgick en kris 2013 och fick med hjälp av terapeut insikt i hur illa det var med mig.

Hittade du och tack! De misstag mina föräldrar gjorde med mig vill jag inte utsätta mina barn för! Jag vill inte vara en närvarande frånvarande förälder. Jag vill och är en närvarande förälder som verkligen engagerar mig i mina barn utan att jag bedömer dom. Jag vill släppas in i deras fantastiska värld vilket jag med hjälp av tips och råd från dig har gjort! Så tack!!!

Mitt äldsta barn är ett explosivt barn och där har dina tips och tankar verkligen varit till hjälp! Tack!

Dina jämförelser du gör mellan barn-föräldrar och par relationer är geniala! Det blir så tydligt! Tack!

Du är min förebild oavsett om du bett om det eller inte. Men det innebär inte att jag håller med dig i allt eller att du inte tillåts göra misstag och inte alltid lever som du lär. Du är ju människa som alla vi andra????

Men tack Petra. Från djupet av mitt hjärta- Tack för att du delar med dig. Jag är dig evigt tacksam och du kommer nog aldrig förstå hur stor skillnad du gör för vår familj. All kärlek till dig och din familj❤

Josta Forméus
7 years ago

Det finns alltid människor som tycker och tyvärr så står man maktlös.
Alla är vi olika med vad vi tycker, men jag kan tycka det är konstigt att ogilla det du skriver. Förmodligen för att jag ÄLSKAR det du skriver och håller med till fullo.
Fortsätt att skriva för du behövs 🙂
De som skriver nedvärderande om ditt sätt att tänka, har dåligt samvete och de kan de ha. Det är varje människas skyldighet att se till att de barn de har skaffat ska ”sättas i första rummet”, ALLTID! <3

Sofie
Sofie
7 years ago

Heja Petra!????????????

Lina
Lina
7 years ago

Vill bara säga att jag och min man tycker du är helt fantastiskt bra! Jag rekommenderar din bok så ofta jag kan till de som känns intresserade av att utveckla sitt föräldraskap, ja senast igår på lek och buslandet ) 🙂 fortsätt ditt viktiga jobb

Ingrid
Ingrid
7 years ago

Vill varmt rekommendera en bok med Guy Corneau – Kärlekskriget
Varför startar striderna i våra relationer som par och människor?
Går det att leva tillsammans?
Ja, genom medveten bearbetning kan vi förstå oss själva och våra medmänniskor och det ökar empatin och medkänslan.
Vänligen Ingrid

kerstin
kerstin
7 years ago

BRA, MYCKET BRA PETRA,!!!☺

Magdalena
Magdalena
7 years ago

Hej, tack för ett bra inlägg!
Jag gillar både din bok och det du inspirerar mig med genom bloggen. Gör som du brukar, det är toppen!

Åsa
Åsa
Reply to  Magdalena
7 years ago

Bra rutet, härligt med denna uppriktighet!
Man kan ju se de reaktioner som du får som en mänsklig reaktion på det infotäta samhälle vi lever i. Håller inte med de kommentarer här som ropar på mer personligt ansvar. Alla har eget ansvar, alltid. Men det finns anledningar till att inte kunna/”vilja” ta det. Känner helt enkelt med både dig Petra som blir måltavla, och människor som upplever (befogat eller ej, det är inte min sak att döma) samhället, sociala media, reklam mm som krävande. Detta är vår verklighet just nu. Vissa kommer känna mer sorg och frustration än andra, precis som att vissa lättare kommer drabbas av stressreaktioner i ett tufft arbetsklimat. Mänskligt.

Christin
Christin
7 years ago

Hej!

Toppenbra skrivit! Som sagt man kan omöjligt göra alla nöjda, så länge man själv gör det som är rätt för en själv så är det bara att fortsätta. Fortsätt med det du är duktig på, de som blir inspirerade av dina texter och böcker, kul! De andra som blir stressade eller anser att du ska skriva si eller så, det får stå för dom. Har du bara fått en person att börja se sig själv utifrån och kanske ifrågasätta gamla invanda mönster och börjar hitta egna vägar som passar alla i familjen, då är väl allt vunnet.
Fortsätt vara en den du är och gör det du gör, sen är det upp till oss andra att se genom texten och läsa den så det passar sin egen tanke på hur det skulle vara. En text får ju väldigt konstigt flow om man ska börja ta hänsyn till allas reaktioner på hur det ska skrivas. Mamma, Pappa, ensam eller inte, tvillingar, trillingar, eller åtta syskon, han, hon eller hen… Ja listan kan bli lång. :):):)

ha en bra sommar 🙂

MB
MB
7 years ago

Bra skrivet!
Jag brukar inte kommentera, men vill bara säga ett stort tack för all inspiration som du bjudit på! Vi är många icke-perfekta föräldrar här som inspireras av dina tankar och funderingar. Alla har en möjlighet att bli en bättre version av sig själv oavsett om det gäller smått eller stort. Man får själv göra en bedömning av om/när/vad man själv vill, kan och orkar utvecklas kring, och för mig ser jag dina tankar och funderingar som ett hjälpmedel och inspiration till min egen utveckling.
Tack!

Josefine
Josefine
7 years ago

Jag läser bloggen ibland, har läsa din bok och en annan av Lars H. Gustavsson. Jag gillar dig (och honom) för att ni lyfter fram barnets perspektiv och ger tips och lyfter frågor som är väl värda att reflektera över som förälder. Barn är viktiga och förtjänar att behandlas därefter. Jag har gjort och gör fel ibland men jag försöker verkligen och vill verkligen vara en lyhörd, kärleksfull och närvarande mamma. Du bl.a. hjälper mig med det så tack!

Elin
Elin
7 years ago

Jag läser din blogg lite till o från, periodvis kan man påstå men inte för att jag får dåligt samvete o slutar lösa utan för att jag inte hinner. Men detta läste jag o håller så med dig. Bra skrivet! Om jag skulle få kommentarer på min blogg när jag lägger ut min virkade blå elefant så är kommentarer som ”det vore roligare o se en grön duk” fullkomligt överflödiga.

Sofia
Sofia
7 years ago

Bra skrivet!

Själv är jag trött på alla föräldrar som får skuldkänslor för det ena o andra. Så fort det skrivs nåt om att det t ex är bäst för barn med korta timmar på dagis där föräldrarna jobbar deltid så är det också massa som gnäller för att dem inte har råd el möjlighet. Det ändrar ju inte faktumet vad barnen mår bäst av… Och på samma sätt blir det när du skriver vissa saker, det finns föräldrar som säkert vill göra som du föreslår men inte kan av olika anledningar och istället mår de dåligt, men samma sak här, det ändrar ju inte faktumet vad barnen mår bäst av…

Jag är otroligt tacksam för allt du skriver då det har fått mig att tänka till kring mitt föräldraskap, jag hade garanterat kört på ”duktig flicka” uppfostran med mkt beröm o mutor samt hot. Tack vare dig så vet jag nu bättre (även om jag inte alltid lyckas). Sen är det som med allt att man plockar guldkornen och väljer det som funkar för sin egna familj.

Mina döttrar kommer förhoppningsvis ha en bättre självkänsla och känna bra egenvärde tack vare allt du skriver, så stort tack till dig Petra!

Ve
Ve
7 years ago

Oerhört uppfriskande läsning! Framför allt sista meningen träffade mitt i prick. Heja och ha en skön, avslappnande sommar!

Emma
Emma
7 years ago

Jag läser inte din bok eller dina boggposter för att bli en bättre förälder, än mindre söker jag lösningar för att få mina barn att göra som jag vill. Nej, dina texter får mej att reflektera över mej själv, vem jag är och vad jag förmedlar i relation med andra människor. Jag tänker att om jag lär mej mer om mej själv finns förutsättningar för fina relationer. Min familj består av min man och mina två barn. Om jag kan vara sann mot mej själv är jag också den bästa mamman för mina barn och den fru min man älskar. Visst händer det att vi bråkar och är osams, ibland vill jag vara för mej själv men relationen är respektfull mellan oss. Tack Petra, dina kloka tankar får mej att bli en bättre människa!

Helena Sahl
Helena Sahl
7 years ago

Kommer sakna din blogg! För mig har den fått mig att tänka till och reflektera över ens förhållningssätt till sina och andras barn. Det kan givetvis vara smärtsamt att möta sig själv och inse att man inte alltid tacklar alla vardagens situationer på bästa sätt, men ack så lärorikt. För att inte hamna i skuld behöver vi vara ödmjuka inför vårt föräldrar-uppdrag. Det vill säga att vi oftast är ” good enough”, men att vi ibland behöver bli utmanade av sådana som du Petra. Tack!!

Sandra
Sandra
7 years ago

Jag är så glad att jag har hittat din blogg. Den ger mig styrka att försöka förbättra mitt föräldraskap. När det är som tuffast så går jag in o läser lite granna.
Jag har alltid känt mig ensam med mina tankar kring föräldraskap som går emot det auktioära sättet som de flesta har runt i min omgivning.
Skönt att kunna se och läsa saker gör att jag funderar ännu mer kring föräldraskapet.
Tack tack

Mammalinda
7 years ago

Du har en underbar blogg, som sår många frön! Ibland frön till små plantor och ibland stora. Och vissa saker håller jag inte alls med om. Men det är alltid lika intressant att läsa det du skriver!! Man får ju välja själv vad man vill ta till sig! Fortsätt med ditt arbete, det hjälper och inspirerar många! Alla är ju fria att sluta följa din blogg (vilket är mycket bättre än att klaga på dig).
Tack för en underbar blogg!!
Mvh
http://blogg.loppi.se/mammalinda/

Brittis
Brittis
7 years ago

Så jäkla bra skrivet!
Läser ofta din blogg och förundras över hur klok du är. Försöker tänka mig för i relation till, inte bara barn, utan alla jag möter och bemöter. Det handlar om en positiv, och nyfiken tycker jag, människo- och barnsyn.
Keep up the good work ????????????

Sök på blogginlägg
Prenumerera på bloggen
via e-post

Antal aktiva prenumeranter: 9 732

Köp min bok!
Podd för föräldrar och pedagoger!
Populära inlägg: