”Det kommer att funka med en grisnjure!”

Min man var 17 år när han fick reda på att han hade polycystisk njursjukdom, eller cystnjurar som det också kallas. Sjukdomen innebär att det bildas vätskefyllda blåsor i njurarna. De växer långsamt i storlek och antal och tränger undan den friska njurvävnaden. Gradvis försämras njurfunktionen. De flesta personer med cystnjurar behöver till slut dialys och/eller njurtransplantation.

”Det kommer att funka med en grisnjure!” Det var så vi tänkte och pratade om den förväntade njurtransplantationen under våra första 15 år tillsammans. Den låg långt in i framtiden – trodde vi – och självfallet skulle forskningen ha kommit långt vid det laget. Tillgången på organ skulle inte bli något problem.

Det visade sig att vi trodde fel. 2012 började de återkommande provtagningarna plötsligt visa på lite sämre resultat. Inget som skrämde oss nämnvärt. ”Det måste ju börja gå utför någon gång”, konstaterade vi, lite lakoniskt. Men så, hösten 2013, blev vi omskakade när vi för första gången fick en siffra på njurfunktionsvärdet: 36 procent. Man behöver visserligen långt ifrån sin fulla njurfunktion för att må bra, men det var ju bara några år sedan allt varit tipp topp! ”I den här takten…” Vi vågade knappt tänka tanken.

Utförsåkningen i testtabellerna fortsatte. Det är ett par veckor sedan nu som makens båda njurar opererades bort. Funktionen var nästan obefintlig och de tryckte på alla inre organ. Det gjorde ont, han var trött och hade svårt att äta. Hos en frisk människa väger njurarna tillsammans. ca 300 gram. Hans vägde 11,6 kilo. Nu går han på dialys tre gånger i veckan. Det tar fyra timmar varje gång.

Beslutet att donera en njure till min man var självklart, men ändå inte enkelt. På ett plan hade jag vetat, ända sedan det stod klart att en grisnjure inte skulle bli aktuell, att jag skulle komma till det här beslutet. På ett annat, mer känslomässigt plan, vad jag rädd och ville bara fly. Tanken på att våra barn skulle ha båda sina föräldrar på operationsbordet samtidigt skrämde helt enkelt slag på mig. Varje gång det kom ett brev från sjukhuset fick jag hjärtklappning. Tänk om det var nu vi skulle få beskedet att det var dags att börja planera för transplantation?

I februari 2015 blev min mamma svårt sjuk. Det visade sig att hon hade cancer i tjocktarmen och i levern och ett kort tag trodde vi att en levertransplantation skulle kunna hjälpa henne. Det som tidigare varit en fråga att ta ställning till i framtiden – Är jag beredd att ge en del av mig själv för att hjälpa någon jag älskar? – hamnade med ens överst på listan och visade sig vara en icke-fråga. Självklart var jag beredd att göra det! Tyvärr fick vi reda på att en levertransplantation inte var aktuell för min mamma, men svaret inom mig fanns kvar: Självklart är jag beredd att ge en del av mig för att hjälpa en människa som jag älskar!

Det har känts som att vi befunnit oss i ett väntrum ett bra tag nu. Ni vet hur det brukar vara i den sortens rum: Först känner man tillförsikt, men i takt med att rummet gör mer och mer skäl för sitt namn tillkommer frustration och till slut nästan uppgivenhet. Sommaren och hösten av varit en blandning av allt detta (vilket är förklaringen till att jag inte varit särskilt aktiv här på bloggen). Men i mitten av januari är det äntligen dags! Då flyttar en av mina njurar in hos min man. Sedan hoppas vi att livet liksom får en omstart.

Till dig som läser önskar jag en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År. Ta hand om dig själv och dem du har omkring dig! Jag kommer förhoppningsvis att vara på benen igen i mitten av mars. Fram tills dess blir det en bloggpaus.

Jag vill också passa på att be dig om en sak: Ta ställning i frågan om organdonation och meddela ditt ställningstagande i donationsregistret –> Alla människor kan säga Ja till att vilja bli en organdonator efter sin död. Det spelar ingen roll hur gammal du är, på vilket sätt du har levt, eller om du har några eventuella sjukdomar. Det är du som bestämmer vad du vill. Om det sedan blir aktuellt med en organdonation kommer sjukvården att göra en individuell medicinsk bedömning, för att se om du kan bli organdonator eller inte.

Facebook
Email
Subscribe
Notify of
guest
43 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jessica
Jessica
7 years ago

Lycka till med Operationen, vi finns kvar här när du har ork att skriva igen ????????????????

Maria
Maria
7 years ago

All styrka och kärlek till er! <3

Lena
Lena
7 years ago

Lycka till! styrka och kämparglöd åt er! Och ha en god jul!

Carro
Carro
7 years ago

Massa styrka till hela er familj ????
Jag vet hur barnen känner det, jag var själv barnet som hade bägge mina föräldrar på operationsbordet.

Ann-Sofie
Ann-Sofie
7 years ago

Kämpa på! Tack för att du delar med dig. Ta hand om det som är viktigt ❤

Sofia
Sofia
7 years ago

God jul till dig o familjen! Läser ofta dina inlägg o du ger mig mycket inspiration och tips! Både som förälder och förskollärare. håller tummar o tår att ni mår bättre snart!

Kerstin
Kerstin
7 years ago

Varmt lycka till. Våra tankar är hos er!
Kerstin

Jenny
Jenny
7 years ago

Tack och vad fint att du delar!!!

Tacksam mamma till Toste (nu 14 år:))

Titti
Titti
7 years ago

Hej! Tack för att jag fått dela din berättelse. Jag vill delge min, då min man kom hem från älgjakten, vilket är ett stort varningstecken och inte orkade något. men sjukvården trodde det berodde på tidigare lunginflammation, så han blev hemskickad o bara sämre, åkte efter några dagar in akut och de konstaterade proppar i båda lungorna! Därpå tumörutredning som slutade med att de hittat metastaser på levern, i 14 dagar rasade vår värld, när svaret på röntgen av bukspottskörteln kom. de hade då hittat att metastaserna var blåsor som var ofarliga på levern! Gissa om livet kom tillbaka – så otroligt lycklig❣️ Jag hoppas Ert öde är på samma sätt! Gott nytt år 2017!

Hilma
Hilma
7 years ago

Stort lycka till och en god jul önskar Andreas och jag! (Trots alla förslag på namn som vi hade på vår lista kom det ut en liten Pelle. Så kan det gå 🙂 )

Madelene
Madelene
7 years ago

Styrkekramar och ett jätte Mega tack för din vägledning här i livet!

Petter
Petter
7 years ago

Massor av lycka till!
Och ha en riktigt fin jul!
Kram :)!
( Och ja – ta ställning! Kan du tänka dig att rädda en annan människas liv genom att donera något organ efter att du gått bort?)

Sandra
Sandra
7 years ago

❤️❤️

jenny
jenny
7 years ago

Vad fantastisk du är på att skriva, Petra!
Lycka till med operation & återhämtning för hela familjen!

Jag ska genast följa länken till donationsregistret. Sånt där som jag tänker på ofta men aldrig får tummen ur att ta tag i….
Kramar
Jenny

Anna
Anna
7 years ago

Varmt varmt lycka till ????

Maja
Maja
7 years ago

Tack för att du berättar. Jag hoppas att allt kommer att gå bra för er. Som Jessica redan sagt, vi finns här när du vill och orkar blogga igen. Sin blogg (och bok, och föreläsningar) ger oss mycket i vårt föräldraskap. Och tack för påminnelsen, jag har tagit ställning och registrerat mig i organdonationsregistret.

Emelie
Emelie
7 years ago

Hej!
Jag önskar er all styrka och kärlek inför kommande operationer. Var rädd om dig och varandra. Hoppas ni kan njuta av julhelgen mitt i allt.
Varm kram

Pia
Pia
7 years ago

Jag har samma diagnos och även om jag inte kommit lika i långt i min egen sjukdom så har jag upplevt det din man går igenom under min uppväxt. Jag önskar er all lycka och bra hälsa framöver. Berätta gärna mer senare!

Mía
Mía
7 years ago

Petra
Jag skulle vilja ge dig en stor kram o bara vara vid din sida o lyssna o sträcka IT en hand!
Så som du gör genom dina texter, dina ord dina reflektioner
Ge dig ett leende när det känns som svårast o bara finnas där ????

Sänder en kram och min önskan att du o din älskade familj får det bra o att ni får en lugn julhelg.

Supermamsen
7 years ago

Mängder med varma styrkekramar till er ???????????? Hoppas ni får en mysig jul och att ni kan koppla lite i alla fall.
Jag anmälde mig som donator för flera år sedan. Om jag någon gång kan rädda ett liv så vill jag göra det.
Lycka till! ❤

Frida
Frida
7 years ago

Lycka till hela familjen! Har inga egna erfarenheter av det ni går igenom men förstår att det måste vara jobbigt! Hoppas att allt går bra! Tänk positivt! ❤

Matilda
Matilda
7 years ago

Låter som en tuff tid för er och er familj, men så himla fint, starkt och modigt av dig! All styrka till er! ????

Marie Monthe
Marie Monthe
7 years ago

Karolina
Karolina
7 years ago

God jul och all lycka till i framtiden. Viktig fråga du tar upp. Är registrerad sedan länge. Om något mot förmodan skulle hända mig känns det bra om jag kan bidra till att någon annan får leva vidare.

Anne
Anne
7 years ago

Åh, stor kram till dig Petra.

Anita Malmros
Anita Malmros
7 years ago

Tack för att du delar med dig av tillvaron och dina tankar. Jag önskar er all lycka till och det allra bästa! Tack för påminnelsen om hur viktigt det är att vara tacksam för det som fungerar! Anmäler mig direkt till organdonation!
All kärlek och allt ljus till er båda och hela familjen! Karmar Anita

Anna T
7 years ago

Varma tankar till er båda. Jag börjar just komma tillbaka efter ett år med cancer, cellgifter och operationer. Och ganska mycket lycka emellanåt, med barn och barnbarn!

Michael
Michael
7 years ago

Lycka till!!! Med levande donator är förutsättningarna att åter få ett normalt liv mycket goda, fick för egen del en ny njure för ett par år sedan.
http://www.tv4play.se/program/nyhetsmorgon?video_id=3562784

Teresa
Teresa
7 years ago

Tack för all hjälp som jag får genom din blogg. Lycka till ????

Lu
Lu
7 years ago

Jag skickar kärlek, styrka och trygghet till er båda och till barnen. Ber att ni tar er igenom denna svåra tid på bästa sätt och att ni snart är tillbaka i den fantastiska ”vanliga vardagen” där allt är som det ska.

Alexandra
Alexandra
7 years ago

God jul o gott nytt år till dig o din familj. lycka till med allt ni har framför er. O tack för en fin blogg. Ser fram emot att fortsätta läsa dina inlägg i mars.

Sara
Sara
7 years ago

Så rörd av ditt inlägg. En superviktig fråga för alla att ta ställning i. Stort lycka till till er båda!

Clara
Clara
7 years ago

Lycka till med både operation och återhämtning! Min svärfar genomgick i dagarna en levertransplantation efter att ha väntat i över nio månader på en lever. Så särskilt stort tack för att du länkar till donationsregistret och uppmanar alla att skriva in sig! <3

Sandra
Sandra
7 years ago

Hej Petra!
Jag hoppas att ni alla mår fint. Jag har tänkt på er. ????????

Sök på blogginlägg
Prenumerera på bloggen
via e-post

Antal aktiva prenumeranter: 9 732

Köp min bok!
Podd för föräldrar och pedagoger!
Populära inlägg: