”Det kommer att funka med en grisnjure!”

Min man var 17 år när han fick reda på att han hade polycystisk njursjukdom, eller cystnjurar som det också kallas. Sjukdomen innebär att det bildas vätskefyllda blåsor i njurarna. De växer långsamt i storlek och antal och tränger undan den friska njurvävnaden. Gradvis försämras njurfunktionen. De flesta personer med cystnjurar behöver till slut dialys och/eller njurtransplantation.

”Det kommer att funka med en grisnjure!” Det var så vi tänkte och pratade om den förväntade njurtransplantationen under våra första 15 år tillsammans. Den låg långt in i framtiden – trodde vi – och självfallet skulle forskningen ha kommit långt vid det laget. Tillgången på organ skulle inte bli något problem.

Det visade sig att vi trodde fel. 2012 började de återkommande provtagningarna plötsligt visa på lite sämre resultat. Inget som skrämde oss nämnvärt. ”Det måste ju börja gå utför någon gång”, konstaterade vi, lite lakoniskt. Men så, hösten 2013, blev vi omskakade när vi för första gången fick en siffra på njurfunktionsvärdet: 36 procent. Man behöver visserligen långt ifrån sin fulla njurfunktion för att må bra, men det var ju bara några år sedan allt varit tipp topp! ”I den här takten…” Vi vågade knappt tänka tanken.

Utförsåkningen i testtabellerna fortsatte. Det är ett par veckor sedan nu som makens båda njurar opererades bort. Funktionen var nästan obefintlig och de tryckte på alla inre organ. Det gjorde ont, han var trött och hade svårt att äta. Hos en frisk människa väger njurarna tillsammans. ca 300 gram. Hans vägde 11,6 kilo. Nu går han på dialys tre gånger i veckan. Det tar fyra timmar varje gång.

Beslutet att donera en njure till min man var självklart, men ändå inte enkelt. På ett plan hade jag vetat, ända sedan det stod klart att en grisnjure inte skulle bli aktuell, att jag skulle komma till det här beslutet. På ett annat, mer känslomässigt plan, vad jag rädd och ville bara fly. Tanken på att våra barn skulle ha båda sina föräldrar på operationsbordet samtidigt skrämde helt enkelt slag på mig. Varje gång det kom ett brev från sjukhuset fick jag hjärtklappning. Tänk om det var nu vi skulle få beskedet att det var dags att börja planera för transplantation?

I februari 2015 blev min mamma svårt sjuk. Det visade sig att hon hade cancer i tjocktarmen och i levern och ett kort tag trodde vi att en levertransplantation skulle kunna hjälpa henne. Det som tidigare varit en fråga att ta ställning till i framtiden – Är jag beredd att ge en del av mig själv för att hjälpa någon jag älskar? – hamnade med ens överst på listan och visade sig vara en icke-fråga. Självklart var jag beredd att göra det! Tyvärr fick vi reda på att en levertransplantation inte var aktuell för min mamma, men svaret inom mig fanns kvar: Självklart är jag beredd att ge en del av mig för att hjälpa en människa som jag älskar!

Det har känts som att vi befunnit oss i ett väntrum ett bra tag nu. Ni vet hur det brukar vara i den sortens rum: Först känner man tillförsikt, men i takt med att rummet gör mer och mer skäl för sitt namn tillkommer frustration och till slut nästan uppgivenhet. Sommaren och hösten av varit en blandning av allt detta (vilket är förklaringen till att jag inte varit särskilt aktiv här på bloggen). Men i mitten av januari är det äntligen dags! Då flyttar en av mina njurar in hos min man. Sedan hoppas vi att livet liksom får en omstart.

Till dig som läser önskar jag en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År. Ta hand om dig själv och dem du har omkring dig! Jag kommer förhoppningsvis att vara på benen igen i mitten av mars. Fram tills dess blir det en bloggpaus.

Jag vill också passa på att be dig om en sak: Ta ställning i frågan om organdonation och meddela ditt ställningstagande i donationsregistret –> Alla människor kan säga Ja till att vilja bli en organdonator efter sin död. Det spelar ingen roll hur gammal du är, på vilket sätt du har levt, eller om du har några eventuella sjukdomar. Det är du som bestämmer vad du vill. Om det sedan blir aktuellt med en organdonation kommer sjukvården att göra en individuell medicinsk bedömning, för att se om du kan bli organdonator eller inte.

Spåra från din sida.

Kommentarer (43)

 • Avatar

  Jessica

  |

  Lycka till med Operationen, vi finns kvar här när du har ork att skriva igen ????????????????

  Reply

 • Avatar

  Maria

  |

  All styrka och kärlek till er! <3

  Reply

 • Avatar

  Lena

  |

  Lycka till! styrka och kämparglöd åt er! Och ha en god jul!

  Reply

 • Avatar

  Carro

  |

  Massa styrka till hela er familj ????
  Jag vet hur barnen känner det, jag var själv barnet som hade bägge mina föräldrar på operationsbordet.

  Reply

  • Avatar

   Petra

   |

   Av samma anledning, Carro?

   Reply

 • Avatar

  Ann-Sofie

  |

  Kämpa på! Tack för att du delar med dig. Ta hand om det som är viktigt ❤

  Reply

 • Avatar

  Sofia

  |

  God jul till dig o familjen! Läser ofta dina inlägg o du ger mig mycket inspiration och tips! Både som förälder och förskollärare. håller tummar o tår att ni mår bättre snart!

  Reply

 • Avatar

  Kerstin

  |

  Varmt lycka till. Våra tankar är hos er!
  Kerstin

  Reply

 • Avatar

  Jenny

  |

  Tack och vad fint att du delar!!!

  Tacksam mamma till Toste (nu 14 år:))

  Reply

  • Avatar

   Petra

   |

   14 år! Shit vad tiden går, Jenny!

   Reply

 • Avatar

  Titti

  |

  Hej! Tack för att jag fått dela din berättelse. Jag vill delge min, då min man kom hem från älgjakten, vilket är ett stort varningstecken och inte orkade något. men sjukvården trodde det berodde på tidigare lunginflammation, så han blev hemskickad o bara sämre, åkte efter några dagar in akut och de konstaterade proppar i båda lungorna! Därpå tumörutredning som slutade med att de hittat metastaser på levern, i 14 dagar rasade vår värld, när svaret på röntgen av bukspottskörteln kom. de hade då hittat att metastaserna var blåsor som var ofarliga på levern! Gissa om livet kom tillbaka – så otroligt lycklig❣️ Jag hoppas Ert öde är på samma sätt! Gott nytt år 2017!

  Reply

  • Avatar

   Petra

   |

   Wow! Stort grattis till er och vilket helvete ni gick igenom.

   Reply

 • Avatar

  Hilma

  |

  Stort lycka till och en god jul önskar Andreas och jag! (Trots alla förslag på namn som vi hade på vår lista kom det ut en liten Pelle. Så kan det gå 🙂 )

  Reply

  • Avatar

   Petra

   |

   Grattis Hilma! Till både er och Pelle. Kram!

   Reply

 • Avatar

  Madelene

  |

  Styrkekramar och ett jätte Mega tack för din vägledning här i livet!

  Reply

 • Avatar

  Petter

  |

  Massor av lycka till!
  Och ha en riktigt fin jul!
  Kram :)!
  ( Och ja – ta ställning! Kan du tänka dig att rädda en annan människas liv genom att donera något organ efter att du gått bort?)

  Reply

 • Avatar

  Sandra

  |

  ❤️❤️

  Reply

 • Avatar

  jenny

  |

  Vad fantastisk du är på att skriva, Petra!
  Lycka till med operation & återhämtning för hela familjen!

  Jag ska genast följa länken till donationsregistret. Sånt där som jag tänker på ofta men aldrig får tummen ur att ta tag i….
  Kramar
  Jenny

  Reply

 • Avatar

  Anna

  |

  Varmt varmt lycka till ????

  Reply

 • Avatar

  Maja

  |

  Tack för att du berättar. Jag hoppas att allt kommer att gå bra för er. Som Jessica redan sagt, vi finns här när du vill och orkar blogga igen. Sin blogg (och bok, och föreläsningar) ger oss mycket i vårt föräldraskap. Och tack för påminnelsen, jag har tagit ställning och registrerat mig i organdonationsregistret.

  Reply

 • Avatar

  Petra

  |

  TACK för alla lyckönskningar och hejarop! De värmer :-).

  Reply

 • Avatar

  Emelie

  |

  Hej!
  Jag önskar er all styrka och kärlek inför kommande operationer. Var rädd om dig och varandra. Hoppas ni kan njuta av julhelgen mitt i allt.
  Varm kram

  Reply

 • Avatar

  Pia

  |

  Jag har samma diagnos och även om jag inte kommit lika i långt i min egen sjukdom så har jag upplevt det din man går igenom under min uppväxt. Jag önskar er all lycka och bra hälsa framöver. Berätta gärna mer senare!

  Reply

 • Avatar

  Mía

  |

  Petra
  Jag skulle vilja ge dig en stor kram o bara vara vid din sida o lyssna o sträcka IT en hand!
  Så som du gör genom dina texter, dina ord dina reflektioner
  Ge dig ett leende när det känns som svårast o bara finnas där ????

  Sänder en kram och min önskan att du o din älskade familj får det bra o att ni får en lugn julhelg.

  Reply

  • Avatar

   Petra

   |

 • Avatar

  Supermamsen

  |

  Mängder med varma styrkekramar till er ???????????? Hoppas ni får en mysig jul och att ni kan koppla lite i alla fall.
  Jag anmälde mig som donator för flera år sedan. Om jag någon gång kan rädda ett liv så vill jag göra det.
  Lycka till! ❤

  Reply

 • Avatar

  Frida

  |

  Lycka till hela familjen! Har inga egna erfarenheter av det ni går igenom men förstår att det måste vara jobbigt! Hoppas att allt går bra! Tänk positivt! ❤

  Reply

 • Avatar

  Matilda

  |

  Låter som en tuff tid för er och er familj, men så himla fint, starkt och modigt av dig! All styrka till er! ????

  Reply

 • Avatar

  Marie Monthe

  |

 • Avatar

  Karolina

  |

  God jul och all lycka till i framtiden. Viktig fråga du tar upp. Är registrerad sedan länge. Om något mot förmodan skulle hända mig känns det bra om jag kan bidra till att någon annan får leva vidare.

  Reply

 • Avatar

  Anne

  |

  Åh, stor kram till dig Petra.

  Reply

 • Avatar

  Anita Malmros

  |

  Tack för att du delar med dig av tillvaron och dina tankar. Jag önskar er all lycka till och det allra bästa! Tack för påminnelsen om hur viktigt det är att vara tacksam för det som fungerar! Anmäler mig direkt till organdonation!
  All kärlek och allt ljus till er båda och hela familjen! Karmar Anita

  Reply

 • Avatar

  Anna T

  |

  Varma tankar till er båda. Jag börjar just komma tillbaka efter ett år med cancer, cellgifter och operationer. Och ganska mycket lycka emellanåt, med barn och barnbarn!

  Reply

  • Avatar

   Petra

   |

   Gott att höra att du är på väg tillbaka, Anna!

   Reply

  • Avatar

   Petra

   |

   Åh! Jag har sett det inlägget tidigare. Grattis Michael. Jag hoppas att det kommer att gå lika bra för min man och mig. Kram!

   Reply

 • Avatar

  Teresa

  |

  Tack för all hjälp som jag får genom din blogg. Lycka till ????

  Reply

 • Avatar

  Lu

  |

  Jag skickar kärlek, styrka och trygghet till er båda och till barnen. Ber att ni tar er igenom denna svåra tid på bästa sätt och att ni snart är tillbaka i den fantastiska ”vanliga vardagen” där allt är som det ska.

  Reply

 • Avatar

  Alexandra

  |

  God jul o gott nytt år till dig o din familj. lycka till med allt ni har framför er. O tack för en fin blogg. Ser fram emot att fortsätta läsa dina inlägg i mars.

  Reply

 • Avatar

  Sara

  |

  Så rörd av ditt inlägg. En superviktig fråga för alla att ta ställning i. Stort lycka till till er båda!

  Reply

 • Avatar

  Clara

  |

  Lycka till med både operation och återhämtning! Min svärfar genomgick i dagarna en levertransplantation efter att ha väntat i över nio månader på en lever. Så särskilt stort tack för att du länkar till donationsregistret och uppmanar alla att skriva in sig! <3

  Reply

 • Avatar

  Sandra

  |

  Hej Petra!
  Jag hoppas att ni alla mår fint. Jag har tänkt på er. ????????

  Reply

  • Avatar

   Petra

   |

   Tack Sandra! Vi mår fint 🙂

   Reply

Lämna en kommentar