Visa respekt för barnets sociala relationer på nätet! (Skärmkonflikter med barn, del 3)

Det står 28-28 efter full tid i basketmatchen som din dotter deltar i. Domaren meddelar att det blir förlängning. Nerverna ligger utanpå. Det är mycket som står på spel. Vinst innebär att tjejerna går vidare i cupen. Förlust att de åker ur.

När laget står uppställt för uppkast efter den korta pausen kommer en pappa in på planen, går fram till  sin dotter, lagets bästa målgörare, och tar henne i armen. ”Det är dags att sluta spela nu! Mamma har snart middagen färdig därhemma.” Flickan protesterar men pappan förhåller sig kallsinnig: ”Klockan är halv åtta. Vi äter alltid klockan åtta. Det vet du!” Lagkamraterna tittar med gapande munnar på pappan och flickan. Sedan blåser domaren igång matchen och de får göra sitt bästa, utan sin lagkompis. En stund senare är matchen avgjord. Det blev förlust.

Hur tror ni det låter i omklädningsrummet efteråt? I skolan dagen efter? Vilken spelare får bära hundhuvudet? Frågan som diskuteras av gänget på Kik just nu: laguttagningen inför nästa match. Är det säkert att ha den här tjejen med, eller är det bättre att satsa på en mer stabil spelare, en som inte bangar ur mitt i slutstriden?

Om jag frågade föräldrarna till de barn som stannade och spelade klart matchen tror jag ingen av dem skulle tycka att pappan gjorde rätt som tog hem dottern innan matchen var färdigspelad. Man skulle prata om vikten av laganda, att ta hänsyn till gruppen och fullfölja påbörjade insatser.

För egen del tycker jag det är otroligt fascinerande att det som tycks oss så självklart på basketplanen, ofta är som bortblåst när matchen utspelas online. Då är pappan som springer in från sidlinjen och plockar bort barnet från planen mitt i matchen inget udda undantag. Det händer hela tiden att föräldrar gör just så: lyfter bort barnet från skärmen, drar ur datorsladden eller kopplar ner wifit. Hur svårt kan det vara att fatta att det (också) får negativa sociala konsekvenser för barnet?!

En förälder som sätter gränser kring barnets skärmanvändande – och samtidigt respekterar barnets sociala relationer på nätet – har rimligen större chans att nå till fungerande och ömsesidigt accepterade lösningar med barnet än en förälder som inte visar sådan respekt. Eller vad tror du?

Länk till samtliga delar i artikelserien om skärmkonflikter med barn:
Förebygga och hantera skärmkonflikter med barn (del 1)
Engagera dig i barnets skärmanvändande! (del 2)
Visa respekt för barnets sociala relation på nätet (del 3)
Det största misstaget som föräldrar gör (del 4)
Det finns ingen anledning att bli så upprörd! (del 5)

Föräldrakurs! Den 16 februari startar jag nästa föräldrakurs i Stockholm. Läs mer om den här –>

Nyfiken på min bok, Med känsla för barns självkänsla? Just nu säljer Adlibris den för endast 79 kronor!

Facebook
Email
Subscribe
Notify of
guest
3 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Maria Sten
Maria Sten
6 years ago

Så jäkla solsklart när man läser detta. Tack för insikt. Har inte tänkt det så innan, men klart så är det ????????. Tack ????

Malin
Malin
3 years ago

Tack för intressant och bra läsning. Jag har upplevt att en del blir förvånade när jag inte satte tidsgräns när barnen hade kompisar hemma och de spelade dator el tv spel. Precis som jag inte skulle säga ”Nä, ni får bara spela Fia 20 minuter till, nu har ni spelat brädspel hela förmiddagen. Nu måste ni göra något annat!” Ofta kom jag in och de hade själv kommit på hur de skulle dela upp speltid, hejade och tipsade varandra. Nu är barnen större o spelar mer på nätet och jag upplever att det fungerar på samma sätt. Jag säger ofta hej till kompisarna ute i cyberrymden, frågar hur det går o vem som vem i spelet. Nån gång har jag roat dem hejdlöst med att försöka spela själv. Annorlunda mot hur vi hängde med våra kompisar? Ja, helt klart! Fel och skadligt? Nej! Sen bör väl allt ske med måtta men det brukar de lösa ganska bra själva.

Sök på blogginlägg
Prenumerera på bloggen
via e-post

Antal aktiva prenumeranter: 9 732

Köp min bok!
Podd för föräldrar och pedagoger!
Populära inlägg: