Framtidens färdigheter

Barn = medarbetare
Förälder = chef

Ja, så tänker jag faktiskt att det är. Mina föreläsningar, kurser och texter handlar i grund och botten inte om relationer mellan barn och föräldrar, de handlar om relationer mellan människor. Barn och föräldrar är liksom inte olika arter. De är båda människor, bara i lite olika storlek.

Därför gläder det mig väldigt mycket när deltagarna på mina föräldrakurser säger: ”Jag har kommit på att det jag lärt mig här, har jag lika stor användning för på min arbetsplats.” Sedan uppskattar jag förstås också fortsättningen: ”Du måste komma till mitt jobb och prata med mina kollegor! De behöver också lära sig om hur man kan lösa konflikter utan att kränka någon, att man kan lyssna bortom orden som människor säger och att de allra flesta människor vill bete sig bra och om de inte gör det så beror det på att något hindrar dem.” Detta är uppdrag som jag fått mer av under de senaste åren och som jag gärna tackar ja till.

Några som också ser likheterna mellan föräldraskap och ledarskap är Futurion, TCO-förbundens tankesmedja. De bjöd in mig till sin podd, som handlar om framtidens arbetsliv. Automatiseringen förändrar oundvikligen detta och gör att behovet av vissa färdigheter minskar och försvinner, samtidigt som behovet av andra – tex empati och kommunikation – ökar. Jag tycker att det blev ett väldigt bra samtal!

Vill du lyssna kan du göra det här –>
Du kan också läsa en sammanfattning av samtalet här –>

Blev du nyfiken på mina föräldrakurser kan du läsa mer om dem här –>
Om du vill komma i kontakt med mig för att boka utbildning på din arbetsplats: Ring mig på 0704-298991 eller mejla på info(at)petrakrantzlindgren.se

Petra Krantz Lindgren gästar Per Lagerström och Ann-Therese Enarsson i ett avsnitt av podden Framtidens färdigheter.

Facebook
Email
Subscribe
Notify of
guest
5 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
ingrid.a
ingrid.a
6 years ago

Människor är vi från det att föds.
Barn är utlämnade till vuxna i samhället, och att systemen i samhället fungerar så barn ges äkta omsorg och omtanke tillsammans med de vuxna. Då skapas empati, tillit och relationer utan förtryck och våld.

Miriam
Miriam
6 years ago

Hej! Jag har följt dig och praktiserat dina råd i många år. Redan för 20 år sen läste jag Jesper Juul när mitt äldsta barn var litet. Jag tipsar många unga föräldrar om din sida och fb. Men jag undrar hur man hittar alla dina artiklar. Du länkar ju ofta till dem och i dem kan man hitta äadra artiklar du länkar till osv. Men kan man hitta dem själv på din hemsida? Tack för att du förmedlar dina tankar. /Miriam

Rebecca
Rebecca
6 years ago

Går en ledarskapsutbildning och för ett tag sedan pratade vi om konflikthantering/förhandling i arbetet. När vi avslutade med att reflektera över dagen sa jag att det här har jag precis läst om och nämnde din bok! Så jag tänker att jag tillsammans med mina barn får superbra träning och möjlighet att utvecklas inför en eventuell chefstjänst/ledarroll i jobbet.

Jag lyckas inte alltid men försöker och vill hitta det goda samspelet så ofta som möjligt. Upplever trötthet och stress som de värsta fienderna.

Sök på blogginlägg
Prenumerera på bloggen
via e-post

Antal aktiva prenumeranter: 9 732

Köp min bok!
Podd för föräldrar och pedagoger!
Populära inlägg: