Jag hatar ordet ”trots”!

Jag hatar ordet ”trots”! Jag känner mig trotsig bara av att höra ordet nämnas. Jag misstänker att de som använder det ordet avslöjar en hel del om hur de ser på relationen till ett barn. ”Trots” kan ju bara uppstå i en relation där den ena parten anser sig ha rätt att kräva lydnad (utan protester) av den andra parten. Vi skulle knappast – på allvar – prata om partnern, vännen, grannen eller svärföräldrarna som ”trotsiga”, även om de inte alltid gör som vi önskar. Men en del av oss säger så om våra barn: att de är trotsiga. För att vi anser att barnen borde ”lyda” oss. Göra som vi vill. Eller? Varför använder du ordet trots? Vad associerar du till det ordet?

Menar jag då att barn skall få göra som de vill? Självklart inte. Det vore verkligen inte att ta mitt vuxenansvar på allvar. För i kraft av mina större erfarenheter, kunskaper och resurser har jag ett stort ansvar för att mina barn mår bra och får vad de behöver. Det får de inte om de får göra som de har lust med. Ni har säkert märkt det: Barn har väldigt bra koll på vad de har lust med, men de har inte alltid så bra koll på vad de har behov av. De har lust med godis och behov av näringsriktig mat. Lust att stanna uppe på kvällen och behov av sömn. När jag tar ansvar för att barnen får sina behov tillgodosedda, på bekostnad av sin lust, kommer de att uttrycka sin sorg, ilska och besvikelse inför mina beslut. Om jag bemöter deras reaktioner som ”trots” kommer jag nästan helt säkert att hamna i en maktkamp med dem, en kamp som i förlängningen kommer att ger mer av det som jag vill se mindre av: skrik, gråt och tårar.

Så om vi nu inte skall prata om trots, vad skall vi prata om istället? Vad är trots egentligen? Om detta pratar jag med Helena och Fanny i senaste avsnittet av podden Life With Kids. Jag ger också ett flertal konkreta tips som kan hjälpa både föräldrar och barn. Avsnittet är tvådelat och vi hinner också med att prata lite om det där viktiga ordet ”förlåt”. Hur lär vi våra barn att ta ansvar och säga förlåt?

Du kan lyssna på avsnittet här:

Länk till Acast –>
Länk till iTunes–>

Mer på samma tema:

Fem tips till dig som har trotsiga barn
”Säg förlåt till Anna nu!” Tre tips till dig som vill lära barn ta ansvar och säga förlåt
Hur lär man barn att säga förlåt – och att mena det?

 

Taggar:, ,

Spåra från din sida.

Kommentarer (4)

 • Avatar

  Carin

  |

  Hej!
  Jag håller med. Försöker säga detta till de som säger att barn är inne i en trotsperiod. Jag har tänkt att trots är utvecklingsfas. De testar nya saker eller ser vad de vuxna säger om de säger eller gör på ett visst sätt. Så mycket lättare att orka med även om det är jobbigt.
  Carin

  Reply

 • Avatar

  Emma

  |

  Hej,
  Vilken bra blogg.
  Skönt att läsa lite andra perspektiv på barnuppfostran. Just nu har vi en jobbig period när vår 3-åring inte vill sova. Därför vill han inte heller borsta tänderna och ta på pyjamas som är kvällstutinen inför sänggåendet. Väl i sängen är han nöjd och somnar gärna.
  Men framförallt tandborstningen har nu blivit en sån maktkamp som vi inte vill ha. Vi har avlett, busat, låtit honom borsta själv, borsta på oss, titta i tandläkarspegel , ja allt vi kan komma på. Men nu är det tvärnej och han vill inte. Vi vet inte hur vi ska göra utan att tvinga honom. Känns jobbigt och fel. Hur kan vi komma ur den här jobbiga spiralen?

  Reply

  • Avatar

   Petra

   |

   Hej Emma, en del familjer jag känner till har lyckats genom att helt separera tandborstning från läggning. Under en period kan det kanske vara värt att bara borsta tänderna på morgonen, för att sedan ta det med en gång man kommer hem från förskolan och på sikt nå fram till att göra det med en gång efter middagen, men i god tid före läggningen.

   Reply

 • Avatar

  Sofie

  |

  För mig handlar inte trots om att barnet ska eller inte lyder. För mig handlar trots om en period att testa vad som händer när jag (barnet) använder ordet nej. Fast barnet vill så säger barnet nej och ska göra motstånd. Men lyssnar man på nejet kan världen rasa för att hen faktiskt vill. Det är en testperiod för ordet nej i mina ögon. För mig har det varken med lydnad eller olydnad att göra.

  Reply

Lämna en kommentar