– Hur får jag mitt barn att hjälpa till hemma?

Jag fick frågan av en pappa jag mötte häromdagen. Jag svarade med en motfråga:
– Varför vill du att ditt barn skall hjälpa till hemma?
Han tittade förvånat på mig:
– Skall barn inte hjälpa till hemma, menar du?
– Jag menar ingenting. Jag undrar vad det är som är viktigt för dig, som gör att du vill att ditt barn skall hjälpa till?
Min poäng var, och är, att vi behöver titta på premissen som ligger bakom önskemålet, innan vi kan bestämma tillvägagångssättet.

Om du vill att ditt barn skall hjälpa till hemma för att du är trött och vill ha stöd i hushållsarbetet föreslår jag att du pratar med ditt barn utifrån det:
– Hur kan vi hitta ett sätt som innebär att vi delar på arbetet som behöver göras här hemma?
Det kan bli ett samtal om vad som faktiskt behöver göras, hur ofta och vem som tycker om att göra vad. Det kan också bli ett samtal om vad som är en fördelning som fungerar för alla inblandade.

Om du vill att ditt barn skall hjälpa till hemma för att du tror att det kommer att ge färdigheter som behövs i vuxenlivet föreslår jag att du pratar med barnet utifrån det:
– Vad skulle du vilja kunna när du flyttar hemifrån?
– Det här tycker jag är viktigt att kunna. Vad tror du om det?
– Hur lär du dig bäst?

Om vill vill att ditt barn skall lära sig att lyda order och att de egna egna åsikterna inte är viktiga, då kan du plocka fram hoten, kritiken och de nedsättande kommentarerna.

Om du vill att ditt barn skall lära sig att hushållsarbete är trist och inte i sig har ett tillräckligt värde, då kan du försöka med mutor:
– Du får 20 kr för att städa badrummet.
Då förstår barnet så småningom att det inte har tillräckligt värde i sig att städa, eller att ditt önskemål om en ren toalett, i sig, inte är tillräckligt viktigt.

Så. Innan du funderar över hur du skall få ditt barn att göra något, fundera över varför du vill det. Då blir det lättare att hitta en fungerande strategi.

FÖRELÄSNINGAR:
FÖR BARNENS BÄSTA – FRÅN TJAT OCH SKÄRMBRÅK TILL SAMARBETE

Mattias Ribbing och jag håller vår uppskattade föreläsning även i vår.

Göteborg, 22 januari
Stockholm, 3 mars
Malmö, 11 mars
Umeå, 18 mars

Biljetter bokas på www.barnens-basta.se. Hälsa Tomten det!Dela på facebook
Facebook
Dela på email
Email
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Meta
Meta
1 year ago

Återigen ett helt värdelöst skriva på näsan inlägg från dig. Jag vill givetvis att barnet ska hjälpa till på grund av att jag skiter arslet av mig medan han sitter och spelar. Jag vill att han ska ta ansvar när han växer upp och inte bli en vuxen som använder sin partner som hushållerska. Jag vill att han ska känna sig kompetent. Jag vill att han ska hitta strategier för att göra det nödvändiga och sedan får man vara ledig. Jag vill att han ska komma loss från sitt skärmberoende som jag ändå inser är viktigt för honom, han spelar med kompisar i telefonen, han lär sig saker och på något sätt hoppas jag det hjälper honom att lära sig sådant som han har nytta av i framtiden.

Självklart försöker jag visa på andra roliga alternativ till skärmande, så det är inte det vi ska prata om. Det är svårt nog.

Med att hjälpa till är det ännu svårare såklart och det beror fan inte på att jag inte har funderat igenom varför jag vill att han ska hjälpa till.

Jag har pratat med honom om det, vi pratar om det varje gång, jag påminner. Men han gör det aldrig aldrig. Absolut inte självmant eller efter att vi pratat om varför jag vill att han ska hjälpa till.

Så. Nu har vi ”tittat på premissen som ligger bakom önskemålet” ska vi komma till tillvägagångssättet då?

Sök på blogginlägg
Prenumerera på bloggen
via e-post

Antal aktiva prenumeranter: 10 171

Köp min bok!
Podd för föräldrar och pedagoger!
Populära inlägg: