Är du en föräldrar som förstår eller en som försäkrar?

– Det är inte farligt, jag lovar!
– Det är superkul. Du kommer att gilla det, det är jag säker på!

När barn inte vill eller vågar något är det lätt hänt att man som förälder kommer med försäkringar: ”Det kommer att gå bra!” För du vet ju det. Tror dig i alla fall veta.

Problemet, ur barnets perspektiv, är att du inte alls verkar veta eller förstå. Hur det är för henne. Hur hon känner. Barnet har inte behov av dina försäkringar i det här läget. Hon har behov av din förståelse. För att förstå måste du fråga (och visa respekt för svaren):

– Berätta, vad är det som skrämmer dig?
– Vad tror du kommer att hända?
– Jag är inte säker på att jag förstår vad du oroar dig för. Kan du försöka förklara för mig?


Hur skall ditt barn kunna lita på att du vet vad som blir bäst för henne – om du inte har frågat henne vad hon själv tänker? Hur skall hon kunna tro på att du kan hjälpa henne lösa problemet hon står inför – om hon inte vet att du har förstått problemet?

Spåra från din sida.

Kommentarer (1)

  • Avatar

    Jessica

    |

    Exakt så! Jag känner mig själv så förminskad när folk säger så till mig. Samma när folk skriver i diverse sammanhang på facebook, t ex efter cancerbesked, ”det går säkert bra ska du se”. Ingen kan ju veta! Det är givetvis välment, men ändå tar jag det mest som att den andra personen inte vill bli indragen i ens problem utan hellre ”löser det” med lite glättig attityd.

    Reply

Lämna en kommentar