– Jag hatar dig! Gå och dö!

Två 14-åriga tjejer, Anja och Elin, planerar att hänga vid sjön ikväll, med ett gäng kompisar från skolan. Både i Anjas hus och i Elins hus blir det konflikt om tiden för hemkomst. Tjejerna vill stanna ute till tio, men både Anjas pappa och Elins pappa vill att de skall komma hem klockan nio. Konflikten skruvas upp i båda hemmen och både Anja och Elin blir så frustrerade att de skriker till sina respektive fäder:

– Jag hatar dig! Gå och dö!

Anjas pappa stannar mitt i en rörelse, spänner ögonen i Anja och säger med behärskad ilska:

– Så säger du inte till mig! Du får ogilla mina beslut med du får inte säga att jag skall gå och dö! Det är inte okej!

Anja himlar med ögonen, rycker åt sig sin jacka från kroken i hallen, springer ut och smäller igen dörren efter sig.

Jag hatar dig! Gå och dö!

Elins pappa stannar också upp, förvånad över de hårda orden. Han är frestad att svara med en sårande kommentar tillbaka, istället tar han ett djupt andetag och svarar med behärskat lugn:

– Oj, du är riktigt arg och vill vara säker på att jag fattar hur arg du är. Är det så?
– Ja!!! Klart som fan att jag är arg! Alla andra får vara ute till minst tio, men jag måste komma hem klockan nio. Fattar du hur jävla pinsamt det är?
– Jag fattar att du är besviken över mitt beslut.
– Det är jag, ja!
– Det är helt ok. Du får vara besviken. Det hade jag nog också blivit i din situation.
– Men varför kan du inte bara säga samma tid som alla andra föräldrar då?
– För att jag inte känner mig trygg med att du är ute till klockan 10.
– Det suger!
– Jag vet. Jag fattar. Du får fundera på om du tycker att det är värt att gå i alla fall, eller om du föredrar att stanna hemma.
– Klart jag skall gå!
– Då hoppas jag att du får en riktigt fin kväll, älskling.

Nu tycker jag mig höra invändningar och frågor från dig som läser:

”Men vadå!? Skall man bara bortse från att Elin önskar sin pappa död? Är det okej att uttala sig som hon gjorde?!”

Nej, jag tycker inte att det är ett dugg okej, och jag tror att Elins pappa kommer att prata med henne om det lite senare. Men just nu har han överseende med hennes uttryckssätt och väljer att prioritera kontakt och ömsesidig förståelse. Elins pappa tänker att det finns bättre tillfällen att prata med Elin om att han blir ledsen när hon uttrycker sig som hon gjorde. Han tänker att hon har lättare att förstå hans känslor, när hon inte själv är överväldigad av de egna känslorna.

Jag tycker att Elins pappa resonerar klokt. Vad tycker du?

Föräldrakurs:

Ny kurs startar 10 februari 2023 i Stockholm

Kämpar du i ditt föräldraskap? Vill du förstå ditt barn och dig själv bättre? Skulle du önska mer samarbete och mindre motarbete i din familj?

Kursen kommunikation och konflikthantering med barn och unga riktar sig till föräldrar till barn och unga mellan 2 och 18 år.

Kursen bygger inte på förenklande metoder som hot, mutor och beröm. Eftersom alla människor, både barn och vuxna, är olika får du som deltagare istället hjälp att förstå just ditt barn och dig själv. Du får också hjälp att hitta lösningar som kan hjälpa din familj att utvecklas på sätt som ni önskar och mår bra av.

Facebook
Email
Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Sök på blogginlägg
Prenumerera på bloggen
via e-post

Antal aktiva prenumeranter: 9 732

Köp min bok!
Podd för föräldrar och pedagoger!
Populära inlägg: