Kommentarer till En annan du https://petrakrantzlindgren.se Petra Krantz Lindgren skriver om föräldrar och barn Mon, 16 Mar 2020 22:37:32 +0000 hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.3.2 Kommentarer till Uppfostra era söndercurlade ungar till att bete sig som folk i skolan! av Emelie https://petrakrantzlindgren.se/2018/03/25/uppfostra-era-sondercurlade-javla-ungar-till-att-bete-sig-som-folk-i-skolan/#comment-34412 Mon, 16 Mar 2020 22:37:32 +0000 http://petrakrantzlindgren.se/?p=5530#comment-34412 Hej Mimmi!
Jag känner igen mig mycket i det du beskriver. Jag har även funderat på vad skolmiljön tar fram för sidor hos våra barn. Min son spårade ur när han började nollan. Innan var han ett lätt barn, omtänksam och social. Trodde skolan skulle bli lätt för honom, men jag hade fel. Han blev en helt annan person. Man känner sig maktlös, för barnen måste till skolan, men miljön är inte alltid gynnsam.

]]>
Kommentarer till Uppfostra era söndercurlade ungar till att bete sig som folk i skolan! av Mimmi https://petrakrantzlindgren.se/2018/03/25/uppfostra-era-sondercurlade-javla-ungar-till-att-bete-sig-som-folk-i-skolan/#comment-34404 Fri, 13 Mar 2020 23:01:43 +0000 http://petrakrantzlindgren.se/?p=5530#comment-34404 Hur många känner igen sig i att barnen kommer hem och pratar alldeles för högljutt efter en dag i skolan? Lagom tills söndagen kommer har barnen börjat prata i normalt tonläge igen och då är det dags för skola dagen efter och så börjar det om.

Jag tycker att det jag beskrivit ovan faktiskt säger en hel del om detta med uppfostran hemma och beteende i skolan. Det säger något om olika regler, det säger något om anammandet av beteende i den miljö man befinner sig i och det säger något om hur mycket tid de tillbringar i skolan.

Samhället är uppbyggt att vi ska arbeta och barnen gå i skolan. Jag har valt att avstå en del arbetsmässigt för att orka vara mer förälder. Men trots det är det inte jag som bestämt mitt barns schema. De är borta sina timmar i alla fall. Hemma hos oss pratar man i normal samtalston men efter att mina barn varit i skolan tar det ett tag innan man lyckas få ner deras volym. Det är inte bara det man märker. Hemma hos oss svär man inte heller. Men i skolan händer det tydligen. Med dessa exempel vill jag bara visa på att det inte alltid är så lätt som att man inte uppfostrar sina barn. De beteenden jag ser och har hemma är inte alltid de som finns i skolan. Varför kommer dessa problem fram i skolan?

Jag skulle vilja lyfta en annan grupp elever. De elever som är ”mjuka” eller ”känsliga”. De som också finns i skolan men som både ska lyckas göra sig hörda, få bekräftelse och få gemenskap som andra barn. Om de strategier jag lärt dem hemma inte fungerar i skolmiljön kommer barnen i skolmiljö hitta andra strategier. Det är inte lärarens fel. Det är inte mitt fel. Det är inte barnets fel. En individs socialisering sker i flera steg. Den primära i familjen och den sekundära i samhället. Det är oundvikligt att inte skolan blir en del av den sekundära socialiseringen. Vårt samhälle är uppbyggt så.

Jag inbillar mig att det stora problemet idag sker i individualisering kontra sekundär socialisering. Som andra kloka redan skrivit. Idag ska individen vara i fokus men den tid och utrymme det kräver har inte skapats.

Att det är så mycket problem i skolan idag kan inte bara tillskrivas att föräldrar inte uppfostrar sina barn. Jag tror som tidigare inlägg att de antalet är väldigt litet. Man kan ha olika syn på uppfostran och olika mycket regler men andelen som verkligen inte bryr sig tror jag är liten.

Jag misstänker att det ofta blir ett missförstånd när föräldrar hamnar i diskussion med lärare. Jag som har ”mjuka”barn får också problem i dagens skolvärld. Även fungerande individer fungerar inte i ofungerande miljöer utan att påverkas på det ena eller andra sättet efter en tid.
Man måste våga fundera på vad miljön i skolan plockar fram för sidor hos våra barn utan att det ska vara lärarens fel eller förälderns fel. Är kraven som ställs rimliga? Finns förutsättningarna? Kan skolan ge barnen den trygghet som behövs för att lära och utvecklas?

Jag skulle svara nej på de frågorna. Det är inte lärarnas fel. De som vänder ut och in på sig själva. Det är inte förälderns fel som vänder in och ut på sig själva. Det behövs mer resurser och en djupdykning i vad som är symptom och vad som är problem. Just nu känns det som att man siktar in sig på att få bort symptomen istället för problemen.

]]>
Kommentarer till På turné – för barnens bästa! av Petra https://petrakrantzlindgren.se/2019/05/05/pa-turne-for-barnens-basta/#comment-34384 Fri, 06 Mar 2020 15:40:21 +0000 http://petrakrantzlindgren.se/?p=5990#comment-34384 Nej, tyvärr inte. //Petra

]]>
Kommentarer till På turné – för barnens bästa! av Emilia https://petrakrantzlindgren.se/2019/05/05/pa-turne-for-barnens-basta/#comment-34383 Fri, 06 Mar 2020 13:50:23 +0000 http://petrakrantzlindgren.se/?p=5990#comment-34383 Hej! Såg att föreläsningen i Göteborg är inställd, kommer det komma ett nytt datum? Mvh

]]>
Kommentarer till Nya filmklipp! av Petra https://petrakrantzlindgren.se/2020/02/02/nya-filmklipp/#comment-34374 Wed, 04 Mar 2020 06:55:47 +0000 http://petrakrantzlindgren.se/?p=6183#comment-34374 Hej! Nej, det verkar inte som att det finns någon textning. Klippen är inte mina, utan URs. Hör gärna av dig till dem med en uppmaning om att texta klippen! //Petra

]]>