Till Dig

När min son var fyra år gick jag en föräldrakurs. Där fick jag lära mig vikten av att uppmuntra barnen, att uppmärksamma när barnen gör något som är bra. Jag gick verkligen in för det här. Jag uppmuntrade allt.

Vad duktig du var som kunde klä på dig själv.
Var duktig du var som kunde hälla upp mjölk själv.
Vad duktig du var som kom när jag ropade.

Vid ett tillfälle stod vi i kapprummet på förskolan. Sonen skulle klä på sig sina galonbyxor. Det tog ungefär tio minuter och jag höll på att krevera inombords. ”Men kom igen då!”, tänkte jag. Men jag sa inget utan väntade rastlöst den där halva evigheten det tog för honom att bli klar. När han äntligen fått på sig brallorna klämde jag i med ett flåshurtigt: ”Tänk att du fick på dig galonbyxorna själv! Vad duktig du var!” Min fyraåring tittade undrande på mig och så sa han: ”Det där var ironi va, mamma?”.

Ibland när jag skriver här på bloggen känner jag mig lite orolig. Jag funderar på hur de tips och råd jag ger landar i Din familj. Jag är lite rädd för att Du gör som jag gjorde – går in för att följa ett råd och ”tappar bort dig själv” på vägen. Barn är otroligt sensitiva. De har inbyggda lögndetektorer, som genast ger utslag när en vuxen inte är äkta, utan ”spelar en roll”. De känner det på sig med en gång. I bästa fall känner de sig konfunderade: ”Vad konstigt att mamma inte säger som det är!?” Troligare är att de upplever olust. Det är lite läskigt att vara med någon som gömmer sig bakom en mask – för vem finns egentligen bakom den där masken? I sämsta fall börjar de tvivla. På sig själva. ”Vad är det för fel på mig som gör att mamma/pappa beter sig så där konstig?”

Därför vill jag uppmana dig: tappa inte bort äktheten! Gör råden till dina egna innan du börjar leva efter dem. ”Tror jag på det här? Varför tror jag på det här? Känns det här rätt för mig?” Att det känns bra för mig betyder ju inte att det är bra för dig! Vi är olika!

Sök på blogginlägg
Prenumerera på bloggen
via e-post

Antal aktiva prenumeranter: 9 731

Köp min bok!
Podd för föräldrar och pedagoger!
Populära inlägg: