Låt familjen bli en fristad från prestation!

Mycket i livet kretsar kring prestation. Det förväntas att vi oavbrutet levererar – och vi blir bedömda därefter. Låt därför familjen bli en fristad där vi fokuserar på barnens inre värde och bygger upp deras självkänsla, tycker beteendevetaren Petra Krantz Lindgren.

Det är med självkänslan allt börjar: Ett barn med en stor portion självkänsla vågar prova nya saker, misslyckas – och prova igen.

Läs hela artikeln på Uppsala Nya Tidnings websida –>

xemenia and her mom 204

Facebook
Email
Subscribe
Notify of
guest
13 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Doris Persson
Doris Persson
10 years ago

Hej!
En väldigt bra bok, har köpt den till mina barn som har barn i sin tur.
Den är lättläst, enkel så fantastiskt användbar i det du skriver.
Tack Petra

Anna
Anna
10 years ago

Hej Petra! Jag väntar i dagarna på att din bok ska ramla ner i min brevlåda. Jag griper efter halmstrån nu för att kunna hitta fram till min son… Din bok kändes som att jag kunde få mycket hjälp av så jag väntar nu med väldigt dåligt tålamod….

Anna
Anna
Reply to  Petra
10 years ago

Ja, jag behöver all hjälp jag kan få. Jag har jättebra kontakt med honom men hans brist på självförtroende gör att han tyvärr drar ner sig själv alldeles för mycket för att det ska vara hälsosamt och jag vill bara att han ska komma ur det…

Agneta Lyrhagen
10 years ago

Tack, tack för din fina bok. Jag håller på att läsa den och jag önskar att jag förstått mer av detta när mina barn var små. Nu hoppas och tror jag att mina kloka barn kan ta till sig detta. Du och några till gör mer nytta för landet/världen än de flesta av oss lyckas åstadkomma. Varma hälsningar till dig. Agneta

anita malmros
anita malmros
10 years ago

Underbart formulerat och tydligt som vanligt! Detta att få ”bara vara” utan att prestera kan inte upprepas för många gånger! Jag skulle också vilja tillägga vikten av att få känna och uttrycka sina känslor, att få vara ledsen, rädd och arg är en grund till självkänsla. Att bli trygg i sina känslor och våga lita till sina inre signaler! Vi känner det vi känner, vare sig vi är barn eller vuxna, som vuxna föräldrar är vi ansvariga att ovillkorligt lyssna på våra barns känslor, finnas där som en trygg yttre värld. Barnen är inte rädda för sina känslor om vi vuxna står kvar och bara är där! Vi har våra känslor och det är bara var och en av oss som vet vad vi känner. Det är ingen vuxen som har rätt att ha synpunkter på vad ett barn känner, lyssna färdigt! Känslorna hjälper oss att bearbeta det som vi varit med om, upplever och kanske skrämts av. Att på djupet lita på barnets kompetens och naturliga varande! Barnet kommer att få fatt i sig själv och bygga sin inre plattform av självkänsla och trygghet! Självkänsla kan ju förtydligas med att känna sina känslor, att se dem som en del i livet och viktig informationsbank, är mina behov tillgodosedda eller inte? De yttre, praktiska behoven kanske inte alltid kan bli tillgodosedda omedelbart, får ett barn ändå uttrycka sina känslomässiga behov och ha sina reaktioner kommer den inre intelligensen att förstärkas och barnet blir tryggt och fortsätter att älska sig själv! Det är vi vuxna som behöver gå till oss själva, söka stöd och lära känna vår egen smärta. Då kan vi lättare sluta att projicera den på våra barn och hindra dem från att våga känna det de ändå gör! Vi vuxna behöver också träna på att prestera mindre och våga vara! Det ska bli så spännande att läsa din fina bok Petra!

Marita Gustafsson
Marita Gustafsson
10 years ago

Hej!
Undrar var jg kan få tag i boken?
Och vad är titeln på boken? Skicka gärna boken med faktura,
Med vänlig hälsning,

Marita Gustafsson
Glimmervägen 25
853 57 Sundsvall

Helen
Helen
10 years ago

Hej.
Nu har jag sträckläst din bok! Tack. Så mycket kärlek du förmedlar med dina ord och kunskap. Väntar också på att en av de böcker du rekommenderar från nonviolent communication ska dimpa ner i lådan. Nu börjar nästa fas- att träna på denna nya kunskap. Gjorde ett försök häromdan med barnbarnen som är oerhört snabba och välformulerade och behöver vara lite beredd på att inte falla in i mitt gamla vanliga mönster med välanvända argument utan lyssna efter behov.
Blev extra glad för den näst sista meningen i boken.
Stor kram

Sök på blogginlägg
Prenumerera på bloggen
via e-post

Antal aktiva prenumeranter: 9 732

Köp min bok!
Podd för föräldrar och pedagoger!
Populära inlägg: