Skulle du vilja bli utskälld inför alla dina vuxenkompisar? (Hälsning till fröknar från åttaårig flicka)

Idag lämnar jag över ordet här på bloggen till en av de viktigaste människorna i mitt liv. Hon har något mycket angeläget att säga. Jag hoppas att du vill läsa och väldigt gärna dela vidare! Lämna också gärna en kommentar och berätta vad du tänker om det hon skriver.

//Petra

———–

Hej,

jag är 8 år och jag är Petras dotter :-). Jag tänker skriva om lärare på skolor och förskolor.

Många barn blir skällda på av fröknarna i skolan. Så är det på min skola också :-(. Det finns en pojke på min skola som ofta får stora utskällningar av fröknarna. Jag har egentligen aldrig fått en sådan utskällning, men jag tror ändå jag vet hur det känns. När fröknar ger stora utskällningar till barnen så mår dom inte bra :-(!

Istället för att skälla tycker jag att fröknarna skall berätta vad barnen gör bra och vad mer dom kan göra bra och försöka att använda ordet ”inte” så lite som möjligt! (Fröknar säger: ”Du får inte göra ditt! Du får inte göra datt!” Och då berättar dom ju bara vad som är dåligt…)

Vi barn vet redan sådant som är fel och sådant som är rätt. (Men bara för att vi vet det betyder det inte att vi gör det…)

Det fanns två andra killar på min skola också som ofta fick utskällningar :-(. Och när dom hade fått det ett tag så blev dom ännu jobbigare! Nu har båda slutat, men jag kommer ihåg det ändå.

Jag tycker inte att ni fröknar skall ge barn sådana utskällningar. Vi mår inte bra av det!

Och om ni fröknar måste ge barn stora utskällningar så skall ni absolut inte göra det inför hela klassen. Då mår barnen ännu dåligare 🙁 🙁 ! Det är jättepinsamt att bli skälld på inför sina kompisar!

Nu har jag en fråga till er fröknar:

Skulle ni vilja bli utskällda inför alla era vuxenkompisar?!

Hälsningar åttaårig flicka 🙂

 

iStock_000011270043XSmall

(Inlägget är dikterat ordagrant för mig. Mitt bidrag består av skiljetecken och stora bokstäver. Valet av bild och smiliesar har åttaåringen gjort. //Petra)

Facebook
Email
Subscribe
Notify of
guest
107 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Cecilia Carlsson
11 years ago

Tack! Visst, att bli utskälld under tex en middag tillsammans med sina vänner är nog bland det skamligaste man kan råka ut för. Tack för att du gör mig ännu mer uppmärksam på hur jag vill bete mig 🙂

Berith Cato
Berith Cato
Reply to  Cecilia Carlsson
10 years ago

Att skälla ut någon är alltid fel och löser inga problem. Prata med varandra istället.

maria
maria
Reply to  Berith Cato
10 years ago

du är en mycket klok liten tjej, klokare än många vuxna o lärare

Angela
Angela
11 years ago

Hej!
Detta inlägg kommer jag att vidarebefordra till rektorn och fröken på min sons skola. Förhoppningsvis så kommer fröknarna få sig en tankeställare, för jag tror att det flesta vuxa skäller på sina och andras barn framför kompisarna, jätteskämmigt.
Tack!

Eva
Eva
11 years ago

Hej!

Vad klok du är och vad bra att du säger ifrån! Jag har sett och hört mycket sådant i de två skolor min dotter gått före den hon går i nu. Nu går hon på Engelska Skolan i Eskilstuna och där tas alltid samtalen i lugn ton och med bara det barn det gäller och mentorn. Men även vi vuxna utanför skolan och dagis behöver tänka på det här. Jag ska absolut skärpa mig! Tack!
Kram på dig!

Victoria Mårtensson
Victoria Mårtensson
11 years ago

Hej!

Du har skrivet ett väldigt bra inlägg om någonting som är jätteviktigt. Jag är väldigt imponerad och det fick mig att tänka till ordentligt. Bara för att man är vuxen så ska man inte få behandla andra hur som helst. Du skriver det så bra själv. VI skulle ju inte gilla om vi blev utskällda heller.

Man ska behandla andra så som man vill bli behandlad själv!
Tack för att du gjorde din röst hörd. <3

Rebekka
Rebekka
11 years ago

Tack!
Skönt att höra detta från ett barn. Tack för att du står upp för dig och dina vänner. Ditt inlägg skall jag vidarebefordra till rektor och kurator samt lärare på min dotters skola för detta är något som hela tiden behöver samtalas kring bland lärare, föräldrar och elever så att vi beter oss gentemot varandra på ett sätt som uppmuntrar oss att vara snällare och vänligare.
Tack.

Robert
Robert
11 years ago

”Det är jättepinsamt att bli skälld på inför sina kompisar!”

Men är inte det lite av grejen? för att man inte ska göra om det..
Det fungerade på mig iaf..

Pernilla Alm
Reply to  Petra
11 years ago

Tycker också att det här är viktigt att tänka på. För bara för att det är pinsamt är det inte säkert att det är den rätta vägen. Och jag tror, i egenskap av pedagog, att man kommer längre med enskilda samtal än med rent skäll. Därmed inte sagt att jag aldrig har skällt på elever i ett klassrum. Tyvärr.

mamma bus
mamma bus
Reply to  Robert
10 years ago

Barn som ofta blir utpekade och tillsagda blir avtrubbade och slår ”dövörat” till anser jag. Med glimten i ögat kommer man långt 🙂

Sussie
Sussie
Reply to  Robert
7 years ago

Fast Robert, det hade kanske funkat på dig utan att behöva skämmas inför alla andra?

Nina Ruthström - bloggar från spinnsidan
Nina Ruthström - bloggar från spinnsidan
11 years ago

Bästa jag läst på länge. Kloka kloka åttaåring.

Anonym
Anonym
11 years ago

Heja! Vilka fantastiska insikter.

Presentera andra lösningar för barnen (och vuxna) istället för att klaga och skälla för det dom gör. Det skapar bara skuld och skam genom att ständigt säga: Du får INTE…….!
Tala om vad man kan göra istället för det andra. Ifall man ständigt gör om samma misstag (eller vad man ska kalla det) så måste ju det betyda att man inte vet vad man ska göra ISTÄLLET! Som sagt, presentera en bättre lösning, ett bättre sätt att göra det på. Ett sätt som kanske inte ger samma konsekvenser.

du är min nya idol 🙂

Mia ~Mamman i Stan~
11 years ago

Vilken smart tjej du är!!
Det du skriver borde fler vuxna tänka på, inte bara lärare, men du är verkligen modig som vågar öppna ditt hjärta på detta viset! Speciellt eftersom du skriver om dina klasskamrater, det visar att du har stor empati för andra! Jag hoppas att min son växer upp och blir lika stark och modig som du, att han vågar säga ifrån och stå upp för sina kompisar – fortsätt så.

Ta hand om dig och stor kram till dig!

Susanne
11 years ago

Detta ska jag skriva ut och sätta upp på min skola! Så oerhört viktigt att bli påmind om!

TACK!!! Mvh Susanne i Östersund

Charlotte
Charlotte
11 years ago

TACK, du är grym!

Sonja
Sonja
Reply to  Charlotte
11 years ago

Vet du vad GRYM betyder, Charlotte??? Jag tycker hon är klok.

Bjorn
Bjorn
Reply to  Sonja
10 years ago

@Sonja, det är 2013 och du vet vad grym betyder. Kanske dags att ta upp det förminskande fenomenet av ordmärkande för Petra?

Jag tycker att det är väldigt småsint av dig att använda ordmärkeri som en härskarteknik, för det är precis vad det är.

Evelina Blomqvist
Reply to  Charlotte
10 years ago

Tänkte ungefär ge samma svar som övriga två – vad för gott tillförde din kommentar världen..?! Jag håller med, åttaåringen är grym. Grym 2013.

Mia
Mia
11 years ago

Hej!

Jag har delat ditt inlägg på facebook, jag tror du skrivit något viktigt som kommer att få många vuxna att tänka efter nu.

Kram Mia

Anneli
Anneli
11 years ago

Hej !

Av barn får man höra sanningen. Ett träffande inlägg som många vuxna (både lärare och föräldrar) borde läsa.

Kram till er båda!

Pernilla Alm
11 years ago

Det du skriver är superviktigt. Det borde alla vuxna tänka på för många gånger beter sig vuxna helt annorlunda mot barn, än de gör mot vuxna. Jag hoppas att många läser det här och påminns, så att de inte skäller i onödan. Förresten, om man tänker efter, finns det någon gång det är nödvändigt att skälla?
Jag ska försöka tänka mer på det här. Jag är både mamma och fröken och tyvärr skäller jag ibland. Både på mina barn hemma, och barnen i skolan.

Isabell Johnsson
Isabell Johnsson
11 years ago

du är en riktig mästare! Jag tar rygg på dig. Tack!

Malin Fölster
11 years ago

Hej. Gillar ditt inlägg och det är verkligen kloka ord som vuxna behöver påminnas om. Tror att vuxna också vet vad som är rätt o fel:) men inte alltid handlar efter det. Ska ha länken till din mammas blogg i vårt digitala nätverk för lärare i Södertälje! Ska du skaffa en egen blogg nu? 🙂

Therese
Therese
11 years ago

Hej !

Härliga du! Du har beskrivit något viktigt på ett väldigt enkelt sätt. Jag förstår precis vad du menar och vad jag vill försöka bli bättre på!

Jag ska skriva ut och be mina barns dagmammor läsa dina kloka ord. De har många små ”bråkiga” pojkar hos sig just nu, och jag tror din text kan göra även dem mer medvetna.

Tack du kloka flicka :).

Kram Therese

Malena Engberg
Malena Engberg
11 years ago

Varmt tack för påminnelsen o dina kloka ord!

Ann-Sofie
Ann-Sofie
11 years ago

Jättebra skrivet och jag tror det är så i många skolor, tyvärr. Jag tycker som ni, att alla är värda respekt!! Och det är viktigt att visa kidsen respekt. Annars blir dom som sina fröknar. 😉
Hoppas ALLA fröknar och magistrar och även vuxna läser det här och tänker efter hur dom behandlar barn och ungdomar!!
Jättebra!!! =)

Heléne
Heléne
11 years ago

Hej
Jag tycker du har helt rätt i att man ska tänka på hur man pratar med varandra. Fröknarna ska tänka på att berätta för barnen vad de ska tänka på att göra istället. Som du säger tror jag att barn oftast vet vad som är rätt och fel men inte alltid gör så i alla fall. Tror du inte fröknarna skulle bli väldigt glada om ni hjälps åt och pratar med varandra i trevlig ton och att barnen försöker göra så mycket som möjligt som man ska och på så sätt visa fröknarna samma respekt tillbaka? För lika tråkigt som det är att bli utskälld inför vänner är det ju att bli struntad i hur många gånger man än ber, eller hur. 🙂 Stå på dig och fortsätt värna om ett trevligt klimat i din skola.
Kramar

tess
tess
11 years ago

Ett klokt och klockrent inlägg. Bra!

Mitt älskade barn gick tidigare i en skola där lärarna skrek åt barnen och behandlade de illa. Även om mitt barn aldrig blev direkt drabbad av utskällningarna tog hon förstås mycket illa vid sig. . Vi var själva med på lektionerna och reagerade starkt på deras lärare och hur de agerade mot barnen. Vi fick inget gehör hos lärarna och gick vidare till rektorn som tyvärr inte ville ta i frågan. Det slutade med att vi slutade på skolan.Tack och lov har vi nu hittat en skola där barnen blir sedda och respekterade för den de är.

Björn Jerlin
Björn Jerlin
11 years ago

Vilken underbart klok dotter du har! Den här artikeln delar man gärna vidare. En viktig tankeställare för många lärare…

Anna
Anna
11 years ago

Så bra uttryckt! Tänkvärt för alla vuxna. Kram

Linda O
11 years ago

Du har så rätt! Det är mycket bättre att inte skälla. Hälsningar från en fröken som faktiskt har slutat med det

Stefan
Stefan
11 years ago

Vi fostrar våra barn för att klara av vuxenlivet. Detta ska dom klara av den dagen dom fyller 21 år enligt lagen, om dom inte hoppar av sin gymnasieutbildning för då ska dom klara av det redan vid 16 års åldern. Jag tycker precis som ni att man inte ska skälla på ”varandra” oavsett om man är vuxen eller barn men vad ska man göra om mottagaren av informationen fullständigt struntar i dig och ditt svammel??? Ska vi bli passiva och låta barnen fostra sig själva, det kallar jag att göra barnen en björntjänst och är inte till gagn för någon.

Catarina
Catarina
11 years ago

Vad bra att du säger ifrån! När jag som vuxen pluggade på komvux så fick jag en gång en oväntad utskällning av en lärare inför min klass. Det var inte kul 🙁 Jag blev både ledsen och generad. Och arg. Och jag glömmer det aldrig fast jag skulle vilja göra det. Ros ger man inför andra, ris ger man i enrum. Var rädd om dig!

Björn Carheden
Björn Carheden
11 years ago

Tack.
Jag vet precis vad du talar om. Jag har varit lärare i mer än 40 år, nu är jag pensionär. Jag saknar den dagliga kontakten med mina ungdomar och har massor av bra minnen. Jag har försökt att inte ha favoritelever men det är en sorts elev som jag gillat skarpt och det är sådana som du. Jag vet att jag många gånger brustit i mitt klassrumsbeteende, vi vuxna är inte perfekta. Men jag har alltid påpekat, att när jag inte uppträder på ett bra sätt, så måste ni tala om det för mig. Och det har faktiskt en hel del elever gjort och det har jag verkligen gillat. Nu är det inte så lätt för en åttaåring att börja samtala med en irriterad vuxen och då har du valt ett mycket bra sätt. Jag har alltid också sagt till mina elever att skriv mejl till mig när ni är sura på mig, då får ni fram det ni vill säga utan att den vuxne vinner eftersom de i regel är starkare i sitt tal.
Så nästa gång du blir arg så kan 1) försöka berätta för din lärare att hen inte varit ok 2) skriva ett brev/mejl till hen och berätta 3) skriva ett sådant här brev.
Lycka till i din kamp mot ojusta vuxna och lär dem förstå hur de bör vara.
Björn

Maria Klein
Maria Klein
Reply to  Björn Carheden
7 years ago

Jag vill bara säga att jag blev så glad av att läsa din kommentar. Tack för att du har varit lärare under över 40 år. Tänk vad många liv du har kunnat berika under de åren. Vilken fantastisk inspirationskälla.

Pauline
11 years ago

Det här är fantastiskt! Bra sagt! 🙂

Helena
Helena
11 years ago

Tack för ett mycket intressant inlägg!!
Fler bör tänka och handla som du gör!
Du är en vinnare!
Kram Helena

Maritha
11 years ago

Hej och tusen tack för ditt kloka inlägg! Vidarebefordrar det till mina klasskamrater, som ska bli barnsjuksköterskor!

Linda Å
11 years ago

Hej!

Mycket klokt skrivet. Vi vuxna borde lyssna mer på er barn, det är ju faktiskt ni som är just barn. Jag har själv två barn och de är mycket riktigt glada och hjälpsamma för det mesta, jättegulliga tjejer. Men när jag blir arg och skäller sätter de sig direkt på tvären. Klart inte speciellt kul. Måste vara väldigt pinsamt när som du säger någon får skäll inför kompisarna, då vill man kanske visa sig lite tuff också och sätter sig alldeles extra på tvären?
Väldigt tänkvärd text, tack!

Kristina
Kristina
11 years ago

Hej! Jag var tillfälligt och städade på en skola härom dagen. Jag blev helt chockad! Genom fönstret på en innerdörr ser jag en lärare ta tag i armen på en pojke i din ålder, ca 8, och skaka honom. Han blev alldeles röd i ansiktet. Hans klasskompisar såg oroligt på pojken i korridoren när han med huvudet nedsjunket går och hämtar sina saker. Sedan när jag går förbi klassrummet sitter han fortfarande nedsjunket och jag undrar om han överhuvudtaget kan ta in någon information efter den typen av kränkning. Många gånger finns det lärare som omedvetet väljer ut ett barn i klassen att bokstavligen mobba. Jag minns dessa barn från min egen skolgång, samt genom andra erfarenheter, på samma sätt som lärare valde favoriter. Detta hade ingenting med barnet att göra, utan om lärarens bristande kompetens samt dåliga självkännedom.

För mig som planerar egna barn, blev jag helt förstummad. Detta får mig att tvivla på skolan i min hemkommun. Och jag tycker precis som du, att alla har rätt att bli respekterade! Även barn som gör annat än vad vi för stunden anser att de ska göra.

Saskia
Saskia
11 years ago

Bra skrivet! Hej Björn! Kul att du fortfarande håller dig uppdaterad i pedagogbranchen… Minns du mig?

Barnambassadören
Barnambassadören
11 years ago

Det finns högaktade forskare som hävdar att skäll kan vara lika skadligt som stryk.

http://www.dn.se/insidan/insidan-hem/skall-lika-skadligt-som-stryk

Det borde vara en självklarhet för varje rektor att lyfta fram dessa frågor med sin personal. Så är tyvärr inte fallet. Det finns mängder av lärare i skolan som använder sig av skäll som sin främsta pedagogiska metod. Inte sällan lovordas dessa för sin förmåga att hålla ordning.

Kamilla
Kamilla
11 years ago

Hej,
vilken fantastisk tjej du är. Jag önskar jag hade haft en sådan tjej i min klass när jag var 13 år. Jag blev mobbad i skolan ända sedan första dagen och en dag i 7:an bestämde sig en lärare för att skälla ut mig (trots att han hade fel) inför tre klasser. Jag minns fortfarande den utskällningen trots att det gått 27 år sedan dess och jag blir fortfarande jätteledsen när jag tänker på det.
Tänk om det funnits en enda människa på den skolan som hade tänkt som du, det hade antagligen påverkat hela mitt liv åt det bättre.
Du är en fantastisk människa

Sara Böttiger
Sara Böttiger
11 years ago

Hej
Vilka kloka ord från dig! Blir stolt över dig trots att du inte är min dotter:) Jag har själv en 8 åring och jag har sett det du beskriver allt för ofta, inte bara från fröknar utan även från föräldrar som skäller ut sina barn inför vänner och på offentliga platser. Jag hoppas att detta är något som fler och fler vuxna tar till sig så att fler barn får möjlighet att bli bemötta med respekt och får möjligheten att lära sig något och faktiskt förstå vad man kan/ska göra istället. Som du så fint beskriver det så är det en dålig idé att hela tiden tala om vad de gör för fel. Jag tror som du att ni barn egentligen vet vad som är rätt och fel men att man ibland har olika behov att uppfylla och att det ibland kan vara svårt att styra sig själv, detta är något som även gäller vuxna. Man skapar sig ett mönster som är svårt att bryta. Så om man istället fick hjälp med att se vad man kan göra bättre istället för att bara hör vad man gör för fel hela tiden så skulle man må bättre och situationen förhoppningsvis ändras till något bättre mer långsiktigt.
I vår familj brukar vi prata om att se glaset halvfullt istället för halvtomt och jag önskar att fler kunde inta en positivare inställning. Din mamma ska vara stolt som har en sådan klok dotter och du ska vara stolt över att ha en sådan klok mamma!

Tack för dina ord!

Ninnie
Ninnie
11 years ago

Hej! Du verkar vara en fin tjej som förstått något viktigt. När vi människor kränker, skuldbelägger och förnedrar varandra blir absolut ingenting bättre av det-tvärtom. Och om vi vill att människor ska förändras är det en riktigt usel metod. Om vi inte vill att de ska bete sig ännu värre och skämmas mer förstås men det vill vi ju oftast inte. Det spelar ingen roll om det handlar om vuxna eller barn, det är lika illa förutom att vuxna ju har haft längre tid på sig att lära sig detta. Då borde de ju kunna det bätttre än barnen, eller hur? Tufft av dig att skicka in det här inlägget. Fortsätt så. Kram!

Camilla
Camilla
11 years ago

Hej!
Jag är pedagog på en skola i södra Sverige. Jag blev väldigt glad & rörd av det du skrev om att få skäll, kanske dagligen, och ibland även inför sina kamrater. Du fick mig att tänka till, om hur viktigt det är att lyfta det som faktiskt ÄR bra hos alla elever istället för det som inte kanske fungerar så bra!
Igår hade jag en dålig dag på jobbet och kände när jag kom hem att ”idag har jag mest varit arg” och det fick mig att inte må så bra på kvällen! Så dina ord kommer jag att bära med mig idag! Övertygad om att idag blir det bättre. Det viktigaste är att vi hela tiden reflekterar över vårt förhållningssätt.
Så tack, idag är jag en bättre pedagog än jag var igår!!

Jag jobbar med äldre elever, men tänker använda dina ord till att föra diskussion kring detta.

Hälsningar Camilla (oftast inte så ”skällig” av mig, men ändå behöver tänka till ibland)

Ida
Ida
11 years ago

Jättebra skrivet! Jag minns själv hur det var när jag var barn. Det är kränkande med skäll och gör saken bara ännu värre. Vi hade två pojkar i klassen som var så kallade ”bråkiga” men det var kanske inte så konstigt i och med att dom aldrig någonsin fick höra vad dom var bra på utan alltid var fokus på att dom inte ”sitta stilla” mm.
Ser även föräldrar dagligen som skriker och gapar på sina barn öppet framför kompisar osv, verkligen trist! Istället för att tala om hur dom vill ha det så skriker dom om vad man INTE får göra.
Men tack igen för detta fina inlägg! Jag undrar om jag får lov att länka på min blogg?
Kram från mej

Elin
Elin
11 years ago

Hej!
JAg tycker att du har ett väldigt bra inlägg är. Speciellt som du har ett perspektiv där du inte är den som brukar bli ”skälld på”. Jag tycker inte att jag är en skälllande lärare men jag uppskattar verkligen att se hur de som inte stökar ser på saken. Jag kan tänka mig att utskällningar inte bara drabbar den utskällda negativt utan också de i omgivningen. Tack för ett viktigt inlägg.

Lois
Lois
11 years ago

Bra skrivet! Min son blir också väldigt illa berörd när läraren skäller på någon annan. Pga detta tycker läraren tycker sonen är ”för känslig”. Verkar som inställningen är att barn ska tåla skäll, fel inställning enligt mig.

Busan
Busan
11 years ago

Gillar verkligen flickans inställning , det kan bli nått stort av tjejen :o)
Jag skulle inte vilja bli tillrättavisad på det sättet som vuxen heller . Sen har vi dessa fröknar i skolan som pekar med hela handen inför hela klassen och ber en speciell elev att gå ut i korridoren för det ska pratas. Min dotter åkte ut ett par gånger om dagen när det var som värst. Och det berodde inte på att hon var stökig utan fröken tyckte hon gjorde fel hela tiden. Tillslut började jag gräva i problemet och böt skola åt dottern . Hon har inte blivit utskickad en enda gång sedan dess . Så vuxna behöver oxå tänka till om man inte ser resultat i den sk tillrättavisningen. Det kanske är mitt fel att barnet beter sig på ett sätt jag inte önskar.
Stå på dej och säg åt vuxna i din skola .

Rebecca
Rebecca
11 years ago

Som alltid, om barnen i fråga ska få respekt och behandlas väl och som självständiga, tänkande individer då får de också bete sig därefter. Eller hur? Och skälet till en utskällning är ju oftast att de inte har gjort det. Jag skulle säga att om en vuxen såg en annan vuxen tex. sätta tuggummi i håret på någon och inte skällde ut denna vuxna så vore det ett tragiskt exempel på konflikträdsla och fel.

Därmed inte sagt att man ska ta sig tid och ställa sig frågan -varför-.

Om man inte säger -får inte- till barn och ungdomar, hur ska de då lära sig vad som är ok och inte i samhället? Det resonemanget (bara uppmuntra, aldrig vara sträng och säga nej) är grunden till generation ego, som inte bryr sig om vad andra tycker eller förstår vikten av samhällsansvar.

Sandra
Sandra
11 years ago

Att en 8-årig flicka kan va så klok som du! Jag beundrar dig verkligen och det är jättebra att du säger ifrån! Ni barn är kloka, mycket klokare än vuxna. Och bara för att de ska visa att de är äldre än er och har makten över er så tror de att de kan behandla er hur som helst och trycka ner er. Därför är det bra att det finns sånna modiga barn som dig som vågar säga ifrån! Hejja dig!
Kram Sandra

Rebecca
Rebecca
11 years ago

Ja, jag köper det du skriver men tycker inte det räcker hela vägen, dvs inte när individer (barn eller vuxna) är medvetet elaka och dumma.
Om Stina 10 år trycker ett tuggummi i håret på Petra så vet hon om att Petra kommer att bli ledsen, det är antagligen avsikten. Hon vet även att det kommer göra ont på Petra att få bort tuggummit, rent av kommer hon att förlora en tuss hår på köpet.

Att då sätta sig och resonera med Stina och säga snälla saker som hon borde göra istället är ju fruktansvärt respektlöst mot Petra. Det är att visa att hon kan bli utsatt för vad som helst utan att skyddas (för om Stina blir sur på Petra igen så lär inte nästa tuggummi vara långt borta, när bara uppmuntran och trist vuxendravel är konsekvensen).

Jag har sett för många vuxna dalta med förövarna och sett de lidande offren och upprepningarna för att tycka att det är ok. Som sagt respekt får man för att man beter sig bra, inte som en skitstövel.

Men berätta gärna hur du tycker att man ska hantera situationen.

Micke Gunnarsson
Micke Gunnarsson
11 years ago

1000 tack för ett livsviktigt inlägg! Har delat! Tig själv bilder på mig för några år sedan för se vad mina barn skulle kunna få möta om jag inte jobbar med mig själv och mitt inre. Skrev om detta här: http://kaostik.wordpress.com/2008/06/11/mamma-hjalp-ett-monster-skriker-och-hotar-mig-med-livstid/

Bjorn
Bjorn
Reply to  Micke Gunnarsson
10 years ago

@Micke, fy fan va skönt med ngn som är ärlig och berättar hur det funkar i riktiga livet! Fattar att det inte alltid blir som man vill när man reagerar, men så länge eftertanke finns, så har man ju även utrymme för förbättring!!!

Ullrika
11 years ago

Men oj. Vicken klok liten tjej du har i din familj! HEJJA att du säger ifrån, att du argumenterar så fantastiskt och att du genom att sätta dig in i andras situationer visar en mognad många vuxna faktiskt inte besitter!

Många många kramar!

ps. jag delade på FB. kunde omöjligt låta bli!

Bloggblad
11 years ago

Visst låter det trist med ”stora utskällningar” – men… att inte tala om inför de andra, om ett barn gjort nåt dumt inför eller mot andra i klassen – utan att göra det i enrum efteråt – kan uppfattas av de andra barnen som att läraren inte bryr sig om den som gör fel, utan bara struntar i det som hänt.

Jag som har varit lärare i snart 40 år vet att det som är en tillrättavisning ofta uppfattas som ”stor utskällning”. Nu känner jag förstås inte alla tusentals lärare, men jag har svårt att tänka mig att en lärare bara ”skäller” utan att det finns en tanke om fostran bakom.

Hälsningar
Marianne

Helena
Reply to  Bloggblad
10 years ago

Under min skolgång upplevde jag många gånger hur de vuxna riktigt skällde på oss elever. Självfallet förstår jag frustrationen i att barnen inte lyssnar utan bara gör dumheter, men som barn blir man hemskt rädd och ledsen av dessa utskällningar. Enkla tillrättavisningar i normal samtalston upplevde jag nästan aldrig, utan det skälldes och slogs nävar i borden. Det var bara fjorton år sedan jag var i Hannas ålder och situationen har förmodligen inte förändrats brutalt. Naturligtvis vill jag inte dra alla lärare över en kam, men det är väldigt viktiga att veta vad det är som förekommer, och vilka kan tala om det om inte eleverna själva? Och jo, barn vet skillnaden mellan utskällning och tillsägelse.

Tanya Borst
Tanya Borst
11 years ago

vilken tjej du är!!! du kommer att gå långt i livet med den inställningen… och fantastiskt duktigt skrivet… mamma kan vara stolt… självklart kommer jag att dela ditt budskap för många vuxna har att lära mycket att dina ord… så sträck på dig ännu mer och känn dig stolt över dig själv…. massor med kramar //Tanya

Helena Roth
11 years ago

Hej!
Fantastiskt bra skrivet, och gott samarbete med din mamma tycker jag!
Jag har spridit detta på både Facebook och Twitter och hoppas att fler människor får en lika god insikt i vad det egentligen betyder att agera utifrån en värdegrup. För det kan du verkligen!
Jag får oxå vatten på min kvarn när det gäller vikten av att tala MED barn, och inte OM eller TILL er. Och tyvärr är det väldigt vanligt med de två sista, och lite mindre viktigt med den första. Men jag ska tänka ännu mer på hur viktigt det är – så tack för den påminnelsen!
/Helena, samordningsgruppen http://www.barnverket.se som arbetar för att barn ska ha det bra i förskola/skola/fritids

Sök på blogginlägg
Prenumerera på bloggen
via e-post

Antal aktiva prenumeranter: 9 732

Köp min bok!
Podd för föräldrar och pedagoger!
Populära inlägg: